‘Slaapapneu veroorzaakt gewichtstoename en vatbaarheid voor diabetes’

attachment-150106120003slapendeman1resized2880x2880cropped120000

Mensen met obstructieve slaapapneu hebben vaker last van gewichtstoename en ontwikkelen vaker diabetes. Dit concluderen onderzoekers van de Universiteit van Mexico.

‘Een persoon met slaapapneu en risicofactoren voor diabetes zal waarschijnlijk de ziekte ontwikkelen. Het slaapprobleem veroorzaakt namelijk metabole veranderingen in het lichaam zoals een verhoogde insulineresistentie’, zegt Rossana Huerta Albarran, onderzoeker en neuroloog bij het National Autonomous University of Mexico (UNAM).

 

Gewichtstoename

De neuroloog benoemt ook dat slecht slapen gewichtstoename veroorzaakt: de hersenen sturen signalen uit die voor een verhoogde eetlust en een verlangen naar koolhydraten zorgen.

 

Cholesterol

‘Slaapapneu kan niet alleen diabetes veroorzaken, maar ook een verhoogd cholesterol, een verhoogde triglyceridegehalte en hypertensie’, aldus Huerta Albarran.

Bron: www.alphagalileo.org


Lees verder op Voeding Nu online

'Gewichtsverlies leidt tot verbeterd slaappatroon'

Te veel licht in de slaapkamer vergroot de kans op obesitas

Lees ook
Kijktip: Case study over gedragsverandering, “Why does David Goggins love to suffer?”

Kijktip: Case study over gedragsverandering, “Why does David Goggins love to suffer?”

Tijdens de zomerperiode deelt de redactie van Voeding Nu elke vrijdag een kijk-, luister- of leestip. Vandaag tippen we de case study van youtuber Kiana Dochtery over wereldberoemd atleet David Goggins.

Concept richtlijnen Gezondheidsraad open voor commentaar

Concept richtlijnen Gezondheidsraad open voor commentaar

Gezondheidsdeskundigen kunnen commentaar leveren op de nieuwe voedingsaanbevelingen die de Gezondheidsraad (GR) samenstelde voor mensen met een cardiometabole aandoening, met name diabetes type 2 (DM II).

Mogelijk verband tussen hoge bloedsuiker en depressie

Mogelijk verband tussen hoge bloedsuiker en depressie

Verhoogde bloedsuikerwaarden en schade aan de haarvaten in het brein spelen mogelijk een rol bij de ontwikkeling van depressie op latere leeftijd. Dat blijkt uit onderzoek van Anouk Geraets die op 2 juli promoveerde aan de Universiteit van Maastricht.