Slechte voeding voor zwangerschap geeft vergrote kans op vroeggeboorte

attachment-woman-eating-fast-food_cropped-85-446-332-24-6

Een slecht voedingspatroon voorafgaand aan de zwangerschap geeft tot 50 procent meer kans op een vroeggeboren kindje, zo blijkt uit een onderzoek door Adelaide University.

Vrouwen die voor de zwangerschap een eiwit- en fruitrijk voedingspatroon met kip, mager vlees, vis, groente, granen en fruit eten, verkleinen de kans op een vroeggeboren kind. Een eetpatroon rijk aan vet, suiker en afhaalmaaltijden heeft daarentegen een negatief effect op de zwangerschapsduur met een vroegtijdige geboorte, kleinere lichaamslengte en kortere draagtijd.

Australië

Binnen het onderzoek is voortijdig het eetpatroon van ruim 300 Australische vrouwen met een zwangerschapswens onder de loep genomen. Eetpatronen werden afgeleid met behulp van  factorenanalyse. Gegevens over de baby zijn direct na de geboorte verzameld. Het geboortegewicht werd omgerekend in percentages om zo een schatting te kunnen maken van draagtijd en mogelijke vroeggeboorte ( <37 weken). Drie soorten voedingspatronen konden onderscheiden worden: fruit/ eiwitrijk dieet, suiker en vetrijk dieet met veel afhaalmaaltijden en een vegetarisch dieet.

Het onderzoek wordt gepubliceerd in The Journal of Nutrition.

Lees verder op Voeding Nu online:

Gezond eetpatroon tijdens zwangerschap tegen vroeggeboorte

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...