SLIMMER diabetes voorkomen bij risicogroep

attachment-SLIMMER_cropped-100-380-270-0-56

Mensen met een verstoorde bloedglucose hebben een kleiner risico op het krijgen van diabetes als zij in de eerste hulp geholpen worden door samenwerkende huisartsen, diëtisten en fysiotherapeuten, in tegenstelling tot mensen die standaard hulp krijgen.

Dit vertelde PhD student Geerke Duijzer tijdens het symposium ‘Samen naar een beter resultaat’ georganiseerd door Diëtisten Coöperatie Nederland (DCN) op 29 november ter gelegenheid van hun 20 jarig bestaan. Zij vertelde over SLIMMER, een leefstijlprogramma dat staat voor SLIM iMplementation Experience Region Gelre-ijssel.

 

SLIM

SLIMMER is gebaseerd op SLIM een experimentele trial ontwikkeld door de Universiteit Maastricht en de Wageningen Universiteit. Van SLIM is wetenschappelijk bewezen dat het het risico op diabetes met 50% verlaagt. Daarmee is het veelbelovend voor diabetespreventie. Het Diabetesfonds kende subsidie toe om de SLIM-interventie te vertalen naar eerstelijnszorg. Hieruit ontstond het onderzoeksprogramma SLIMMER.

 

SLIMMER

SLIMMER werkt samen met huisartsen, diëtisten en fysiotherapeuten om de deelnemers te begeleiden in het aanpassen van hun leefstijl. De deelnemers bestaan uit 40 – 65 jarigen met een verstoord bloedglucose. Zij zijn opgedeeld in twee groepen, een groep die wordt begeleid en een controlegroep. De controlegroep krijgt standaard zorg van de huisarts(folders, doorverwijzing naar diëtist). Zo wordt dus gecontroleerd of SLIMMER beter werkt dan de standaard zorg van tegenwoordig.


Positief effect

Na een jaar zijn er tussenstand metingen gedaan bij de deelnemers, hieruit bleek dat het leefstijlprogramma de goede kant op gaat. Zo was het gewicht, de middel- en heupomtrek, het BMI en de bloeddruk gedaald. In 2012 zal bekend worden of SLIMMER net zo effectief is als SLIM.


Lees ook op voedingnu.nl:

VUmc lanceert cursus voor ouderen van diabetestieners

Hogere zorgkosten door diabetes

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...