Snelle screening van ondervoeding met webapplicatie

attachment-child-eating

De Stuurgroep Ondervoeding ontwikkelde de Growth Analyser SMART oftewel GO-SMART. Dit is een digitaal systeem om screeningsgegevens om de voedingstoestand van kinderen en eventuele behandeling te kunnen registreren.

GO-SMART staat voor Growth Analyser Screening of Malnutrition And Risk Tool. Dit instrument kan gebruikt worden in ziekenhuizen om de voedingstoestand van kinderen op een snelle manier te screenen. De GO-SMART kan gekoppeld worden aan ziekenhuisinformatiesystemen, zoals het elektronische patiëntendossier.

 

Aan de slag met de screening

De allereerste stap om de huidige voedingstoestand met de GO-SMART te bepalen gebeurt door de lengte en het gewicht van het kind te registreren. In het ziekenhuis wordt het risico op ondervoeding aan de hand van vier vragen bepaald door middel van dit risico-instrument.

 

GO-SMART registreert ook de energie- en eiwitinname van een kind. Hierna volgt een berekening om de norm te laten zien. Deze berekening kan vervolgens in Excel ingevoerd worden waarna het programma een cumulatieve rapportage maakt. Om de voedingstoestand te handhaven is het belangrijk om de gegevens uit deze rapportage te bewaren.

 

Uitgebreide groeireferenties

Het risico-instrument maakt ook gebruik van interactieve groeicurven voor jongens en meisjes, voor lengte naar leeftijd, gewicht naar lengte, en BMI naar leeftijd.

Ook zijn er aparte groeireferenties opgenomen voor kinderen met Nederlandse, Turkse, of  Marokkaanse ouders en voor kinderen met een andere etnische achtergrond. Hierdoor is het instrument breed inzetbaar en kan het kinderen met verschillende etniciteiten screenen.

 

Vroege herkenning

De ontwikkelaars van GO-SMART hopen dat het instrument de komende jaren een essentiële rol zal spelen in het behandelen en opsporen van kinderen met obesitas of acute ondervoeding.

 

Landelijke workshop

Door Stuurgroep Ondervoeding zal de Growth Analyser SMART tijdens een landelijke workshop voor de Nederlandse ziekenhuizen gepresenteerd worden op 8 februari 2012.

 

Lees ook op Voedingnu.nl:

Kinderen in ziekenhuis vaak ondervoed bij opname

Nederland wint prijs voor aanpak ondervoeding

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...