‘Snoepautomaten Engelse ziekenhuizen moeten gezonder’

attachment-vending-machine

73% van de ziekenhuizen in Engeland heeft geen richtlijnen voor de snacks in hun snoepautomaten. Hier moet verandering in komen volgens het World Cancer Research Fund (WCRF).

In Schotland en Wales bestaan al vanaf 2008 richtlijnen voor de snoepautomaten in ziekenhuizen. Hier moet 30% van de automaten gevuld zijn met gezondere alternatieven.

World Cancer Research Fund

Het WCRF ondervroeg 110 ziekenhuizen in Engeland over hun richtlijnen omtrent snoepautomaten. 81 ziekenhuizen gaven aan geen richtlijnen te hebben. Elf ziekenhuizen hadden wel richtlijnen en achttien ziekenhuizen lieten weten bezig te zijn met de ontwikkeling van een beleid.


Gezondere producten

Bij 58% van de ziekenhuizen bevatten de automaten niet voor 30% gezondere producten.

Wel liet 67% weten dat er minstens één gezondere keuze was toegevoegd voor elk producttype.


British Medical Association

Op de conferentie van de British Medical Association (BMA) in juni steunden artsen oproepen om de verkoop van junkfood in ziekenhuizen te verbieden.

Het BMA probeert het ministerie van Volksgezondheid te overtuigen om richtlijnen te introduceren. Ook het Engelse Academy of Medical Royal Colleges heeft eerder dit jaar al gepleit voor een verbod.

Verantwoordelijk

Obesitas is vaak de reden dat mensen in het ziekenhuis komen, zegt Amanda McLean, general manager bij het WCRF. “Ziekenhuizen moeten mensen juist stimuleren om gezonde keuzes te maken. Chocoladerepen, chips en suikerhoudende frisdranken zijn niet geschikt om in ziekenhuizen te verkopen.”


Lees verder op Voeding Nu online:

Artsen met overgewicht letten minder snel op overgewicht patiënten

Meer over
Lees ook
Consumentenbond: ‘Slechts 1 op de 8 ontbijtkoeken scoort Nutri-Score A’

Consumentenbond: ‘Slechts 1 op de 8 ontbijtkoeken scoort Nutri-Score A’

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de meeste ontbijtkoeken Nutri-Score C of D krijgen. Enkel ‘zero%’ en ‘lower cal’ ontbijtkoeken krijgen A-score.De Consumentenbond constateerde een aanbod van tachtig ontbijtkoeken in de markt. Daarvan onderzocht zij vijftig verschillende soorten en merken om een goed beeld van de markt te krijgen. Voor...

Consumentenbond: ‘Te weinig vitamine D in multivitamines voor peuters’

Consumentenbond: ‘Te weinig vitamine D in multivitamines voor peuters’

Bijna de helft van de multivitamines voor peuters bevat (veel) te weinig vitamine D. Daarmee zijn deze niet afgestemd op de behoeften van jonge kinderen, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.Sommige peuters zijn slechte eters, waardoor veel ouders ze voor de zekerheid multivitamines geven. Uit onderzoek blijkt echter dat peuters slechts zelden...

HAK hoopt op teelt Hollandse kikkererwt

HAK hoopt op teelt Hollandse kikkererwt

Groente- en peulvruchtenfabrikant HAK laat dit jaar opnieuw kikkererwten telen in Zeeuws-Vlaanderen. Dit is een tweede proef na een succesvolle eerste proef in 2018. Hiermee streeft HAK ernaar zoveel mogelijk van haar groenten en peulvruchten lokaal te verbouwen.Na de succesvolle eerste proef vorig jaar, wil HAK door middel van een tweede testperiode...