‘Soja verlaagt LDL-cholesterol wel’

Soy Milk with some Seeds

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) wil de gezondheidsclaim van soja intrekken. Fabrikanten kunnen nu nog de gezondheidsclaim ‘verminderd het risico op coronaire hartziekten’ op de verpakking zetten, iets wat volgens de FDA niet meer zou moeten kunnen aangezien er onvoldoende bewijs is dat het daadwerkelijk helpt.

Een studie gepubliceerd in de Journal of Nutrition beweert het tegendeel door 46 studies naar het effect van soja op LDL en totale cholesterol te vergelijken. Volgens de meta-analyse kunnen de soja-eiwitten het LDL cholesterol met drie tot vier procent verminderen in volwassenen.

Soja en LDL

Uit de analyse blijkt dat de consumptie van 25 gram soja per dag gedurende zes weken het LDL-cholesterolgehalte verlaagd met 4,76 mg/dl en kan bijdragen aan gezonde hart- en bloedvaten. Een klein percentage maar significant genoeg om de gezondheidsclaim te behouden volgens onderzoeker David Jenkins.

Kosten en baten soja

Volgens de FDA zijn onderzoeken over soja in relatie met coronaire hartziekte suggestief en is er vaak onduidelijkheid of de verlaging in LDL-cholesterol te danken is aan soja-eiwitten of andere componenten zoals isoflavonen. Ook worden er onderzoekmarkers gebruikt die de FDA niet herkend voor een verlaging in coronaire hart risico.

Baten en kosten volgens de FDA

Volgens de FDA gaat het wegnemen van de claim alleen maar voor verduidelijking bij de consument zorgen. ‘De consument gaat dan waarschijnlijk op zoek naar producten die nog altijd een goedgekeurde gezondheidsclaim hebben en beter onderbouwd zijn’, aldus de FDA.

De FDA schat dat ongeveer 200 tot 300 producten opnieuw geëtiketteerd moeten worden en dat de kosten tussen de $35.000 en 81.000 dollar per jaar liggen.

Meer plantaardig

Het effect kan volgens Jenkins worden verhoogd wanneer cholesterolrijkvlees vervangen wordt door soja. ‘We hopen dat het publiek steeds vaker voor plantaardige producten gaat kiezen aangezien dat toch vaak de gezondere optie is.’

Food Law Event

Het Food Law Event van VMT is dé jaarlijkse bijeenkomst waar u op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de levensmiddelenketen kennis kunt uitwisselen en netwerken. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving.

De onderwerpen op het Food Law Event gaan over de komst van nieuwe wet- en regelgeving en de nationale interpretatie en handhaving daarvan. De onderwerpen die deze editie onder meer aan bod komen zijn: het komende voedselkeuzelogo, herkomstetikettering, de duurzaamheid en voedselveiligheid van verpakkingen en materialen, allergenenbeleid, de wet versus innovatie, misleiding, het nieuwe NVWA-beleid ten aanzien van additieven etikettering en clean label, claims en ‘food law basics’: wat moet een producent op orde hebben voordat een product in de markt kan worden gezet?

Mis het niet; bekijk het programma en schrijf u direct in!

Lees ook
€1,3 miljoen voor ontwikkeling van eiwit uit gist

€1,3 miljoen voor ontwikkeling van eiwit uit gist

Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling kent €1,3 miljoen subsidie toe aan samenwerkingsproject EGGcited, waarin drie bedrijven uit Gelderland werken aan de ontwikkeling en opschaling van niet-dierlijk eiwitpoeder uit gist.

Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Consumentenbond wil regels voor ‘natuurlijk’ en ‘puur’ op voedseletiketten

Consumentenbond wil regels voor ‘natuurlijk’ en ‘puur’ op voedseletiketten

De Consumentenbond pleit voor richtlijnen om misleiding en onduidelijkheid tegen te gaan rondom de termen ‘natuurlijk’ en ‘puur’ op voedseletiketten. Er moeten helderen regels komen, net als in Frankrijk, Engeland en Ierland, luidt het verzoek.