Solanic bouwt nieuwe fabriek aardappeleiwit

attachment-geen-afbeelding-vmtfood-be

De groeiende vraag naar plantaardige eiwitten in uiteenlopende voedingstoepassingen heeft ervoor gezorgd dat Solanic, onderdeel van aardappelzetmeelproducent Avebe, de productie fors moet uitbreiden.

Solanic bouwt een nieuwe fabriek die eind 2015 operationeel moet zijn. De capaciteit neemt met een factor vijf toe, zo vertelt Jaap Harkema, market manager aan VMT op de Free From beurs in Brussel. “De eerste drie jaar was het een lastige markt, maar nu gaat het uitstekend vanwege de groeiende vraag naar plantaardige eiwitten en free from producten gecombineerd met de hoge prijs van dierlijke eiwitten.”

Tal van applicaties

Het aardappeleiwit wordt tegenwoordig in veel verschillende applicaties gebruikt waar het verschillende functies kan vervullen.

In zuivelvrij ijs zorgt het voor een stabiele emulsie. In brood geeft het volume en een goede kruimstructuur. Schuimpjes kunnen zonder ei en gelatine worden gemaakt net als dressings. In plantaardige burgers fungeert het aardappeleiwit als vervanger van kippe-eiwit.

Ook in ‘vegan cheese’ wordt het eiwit uit de aardappel gebruikt. In combinatie met aardappelzetmeel werkt het als een goede emulgator. Ook is het goed snijdbaar en heeft het goede smelteigenschappen, handig voor veganistische pizza’s.

Eiwitverrijking

Solanic is ook bezig met een nieuwe ontwikkeling: eiwitverrijking. In tegenstelling tot de functionele eiwitten die het bedrijf tot nu toe heeft ontwikkeld, is het nieuwe product Solanic 100 een eiwit om toe te voegen aan producten om het eiwitgehalte te verhogen. Het aardappeleiwit heeft een gebalanceerde aminozuursamenstelling.

Volgens Solanic is de voedingswaarde vergelijkbaar met wei-eiwit, maar is het net zo duurzaam en allergeenvrij als erwteneiwit. Solanic 100 is nu nog in de ontwikkelfase. De commerciële productie is voorzien voor volgend jaar.

Lees ook
WUR onderzoekt duurzame eiwitten van tomatenblad, schimmels en insecten

WUR onderzoekt duurzame eiwitten van tomatenblad, schimmels en insecten

Onderzoekers van Wageningen University & Research onderzoeken hoe we eiwitten kunnen produceren op een duurzame en circulaire manier, waarbij idealiter geen concurrentie is tussen voedsel voor mensen en dieren. Daarvoor werkt WUR aan projecten om eiwit te produceren uit tomatenbladen, schimmels en insecten.

Wageningse onderzoekers winnen rubisco-eiwit uit tomatenblad

Wageningse onderzoekers winnen rubisco-eiwit uit tomatenblad

Onderzoekers van Wageningen University & Research zijn er als eerste ter wereld in geslaagd het hoogwaardige Rubisco-eiwit te winnen uit tomatenblad, een belangrijke reststroom in de glastuinbouw. De methode die ze hanteerden, lijkt op eerdere door hen ontwikkelde methodes voor de isolatie van Rubisco uit andere reststromen. Bij toepassing op grote...

Diëtisten Ziekenhuis Gelderse Vallei ontwikkelen Eiwitmeter

Diëtisten Ziekenhuis Gelderse Vallei ontwikkelen Eiwitmeter

Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft op de website een gratis online Eiwitmeter beschikbaar gesteld. Deze tool geeft informatie over hoeveel eiwitten iemand dagelijks nodig heeft, ook bij herstel na ziekte of na een operatie.