Soupalicious, Unilever en Voedselbank bestrijden honger en voedselverspilling

Sociale onderneming Soupalicious, Unilever en Voedselbanken Nederland (VBN) werken samen om honger door armoede en voedselverspilling tegen te gaan. Afgelopen maand werd de mijlpaal van een miljoen gedoneerde kommen soep gehaald.

De soepen voor de voedselbank worden gemaakt van groenten die anders weggegooid zouden worden en reststromen. De samenwerking tussen de bedrijven creëert daarnaast banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Naast de 1 miljoen gedoneerde kommen soep, werden er 20 banen gecreëerd en 200.000 kilo groenten gered van vernietiging.

‘One-for-one’

Soupalicious verkoopt soepen aan bedrijven, cateraars, overheden en gemeenten. Deze verkoop gaat volgens het ‘one-for-one principe’. Indien iemand één kom soep bestelt, gaat er automatisch ook een kom soep naar de dichtstbijzijnde voedselbank. Unilever levert daarbij ingrediënten zoals bouillon en roux.

Groeidoelen

Op dit moment doneert Soupalicious ongeveer 1500 kommen soep per dag aan de Voedselbank. De samenwerkende partijen streven ernaar om binnen drie jaar een miljoen kommen soep per maand te kunnen doneren. Dat zijn 33.333 kommen per dag, waardoor alle voedselbankklanten wekelijks van soep worden voorzien.

It’s all about sharing

Milco Aarts, oprichter en directeur van Soupalicious: “Van cateraars tot grote bedrijven, van kleine restaurantjes tot grote congrescentra, advocaten en werknemers van sociale werkplaatsen; ze zijn enthousiast en kopen onze soepen. Boeren, kwekers, groothandels en groentesnijders geven ons hun reststromen. Producenten doneren ingrediënten, transporteurs rijden gratis. Als Soupalicious één boodschap heeft; It’s all about sharing!”

Sociale missie

Eveline Nederlof, managing director Unilever Food Solutions Nederland: “Deze samenwerking past binnen ons strategisch kader en draagt bij aan positieve veranderingen voor maatschappij en milieu. De sociale missie van Soupalicious sluit aan bij de doelstellingen van Unilever om vanuit onze activiteiten duurzaamheid, inclusiviteit en welzijn te verbeteren.”

Koelverse soepen

“Wij ondersteunen dit initiatief niet alleen met producten maar ook met onze kennis en expertise in marketing en R&D voor groei van Soupalicious. Daarnaast geeft de samenwerking met Unilever voor Soupalicious de mogelijkheid om in te spelen op de groeiende vraag naar koelverse soepen. Door de samenwerking hebben wij nu een mooie en passende oplossing voor onze klanten”, gaat Nederlof verder.

Hoogwaardige producten

“Wij verwachten dat het aantal klanten van de voedselbanken de komende jaren blijft groeien. Voor ons is Soupalicious een belangrijk project. Het is een manier om onze klanten te voorzien van hoogwaardige producten vol verse groenten. Wij vinden Soupalicious een uniek initiatief en willen het daarom graag helpen uitrollen over heel Nederland”, vertelt Leo Wijnbelt, voorzitter van Voedselbanken Nederland.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Lidl doneert 1,3 miljoen porties groente en fruit aan Voedselbanken

Lidl doneert 1,3 miljoen porties groente en fruit aan Voedselbanken

Lidl gaat jaarlijks 600.000 kilo groente en fruit doneren aan Voedselbanken Nederland, wat gelijk staat aan ruim 1,3 miljoen porties groente en fruit. Dat maakte de supermarktketen bekend tijdens het jubileumdiner in de Kookfabriek in Utrecht waar Lidl en Voedselbanken Nederland hun 10-jarige samenwerking vierden.

MVO Nederland lanceert ‘Natuurlijk Eten & Drinken’ om biodiversiteit te stimuleren

MVO Nederland lanceert ‘Natuurlijk Eten & Drinken’ om biodiversiteit te stimuleren

Het duurzame-bedrijvennetwerk MVO Nederland lanceert het Collectief Natuurlijk Eten & Drinken. Hierin gaan 16 grote inkopers van eten en drinken aan de slag om gezond en lekker eten te serveren met positieve impact op de biodiversiteit. Onder meer Roompot Vakantieparken, het Radboudumc en de TU Delft zijn aangesloten bij het collectief, dat als doel...

Voeding in de media | week 9-2023

Voeding in de media | week 9-2023

Nederlanders zijn gezonder gaan eten en drinken, Britse supermarkten kampen met ernstige groenten en fruit tekorten en kurkuma blijkt toch minder nuttig te zijn. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.