Sportsgrain Bar wint Jaarprijs Goede Voeding 2015

attachment-JGV2015-5043

Sportsgrain Bar heeft de Jaarprijs Goede Voeding 2015 gewonnen. De Sportsgrain Bar is volgens de vakjury een opvallend product dat speciaal voor de sportieve Nederlander is gemaakt, in samenwerking met (top)sporters.

De Sportsgrain Bar was samen met Alpro Pur'Enjoy, een plantaardige variatie op drinkyoghurt, en Jumbo Gezonde Vleeswaren genomineerd voor de Jaarprijs. Een publieksstemming over deze, alle drie hoofdprijswaardige producten, op de website van de Jaarprijs leverde Sportsgrain uiteindelijk de overwinning op. Van de 9000 uitgebrachte stemmen ging veertig procent naar de sportreep, beide andere genomineerden kregen ieder dertig procent van de stemmen.

Alternatieve sportreep

De Sportsgrain Bar van Bakels-Senior en Millets Place Sportsgrainbar bevat naast de gebruikelijke broodingrediënten (volkorenmeel, gist, zout en water), teffgraan, wortelvezels, banaan, cranberry, rozijnen, lijnzaadmeel, tarwekiemen en zuurdeegpoeder (van tarwe en rogge). Het brood is een bron van vezels, bevat vitaminen en mineralen en zout met een verlaagd natriumgehalte. Volgens de jury is het een goed alternatief voor bestaande sportrepen.

Toekomst van voeding

De Jaarprijs werd uitgereikt tijdens het symposium 'De toekomst van een gezondere voeding'. Hier bracht een van de sprekers, onderzoeker Joop van Raaij van het RIVM, naar voren ‘dat voor in toekomst gewenste nieuwe producten en productvernieuwing de huidige herformuleringsmogelijkheden toereikend lijken’. Ook benadrukte hij dat de toekomst van productverbetering niet los gezien kan worden van een internationale context. ‘Het delen van ervaringen tussen landen omtrent good practices van herformulering en monitoring is essentieel.’

Extra prijzen

Er waren dit jaar 33 verschillende inzendingen die een gooi deden naar de Jaarprijs Goede Voeding 2015. De winnaar mag een jaar lang het logo van de Jaarprijs op de verpakking van het winnende product voeren. Behalve de genomineerden en de winnaar gaf de vakjury nog een aanmoedigingsprijs aan Koninklijke Peijnenburg voor het product Peijnenburg Zero.

Zero

De jury vindt het zeer bemoedigend dat Peijnenburg erin geslaagd is een ontbijtkoek te maken zonder toegevoegde suikers (-40%) en het daarbij gelukt is smaak te behouden. Daarbij bevat de koek een vezelgehalte van 20%. Uiteindelijk heeft dit geleid tot een reductie van 23 procent kilocalorieën ten opzichte van het reguliere product. Met 72 kcal per voorgesneden plak, rijk aan roggevezel, biedt Peijnenburg een goed alternatief voor reguliere ontbijtkoeken.

Bijzondere vermelding

Een bijzondere vermelding ging naar Fiber - More than Meat. Het bedrijf Fiber brengt worstjes op de markt die voor de helft uit vlees en voor de helft uit groenten bestaan. Hierdoor bevatten de worstjes minder vet dan reguliere worstjes die geheel uit vlees bestaan. Ook bevatten ze minder kilocalorieën en meer groente waardoor ze als bron van vezels kunnen worden aangemerkt. Echter, de hoeveelheid verzadigd vet en zout/natrium is te hoog om voor een hogere ranking in de Jaarprijs Goede Voeding te eindigen. De jury meent echter dat de producent een lekker product heeft weten neer te zetten dat met enkele verbeterstappen een bijdrage kan leveren aan een gezonder en duurzamer voedingspatroon van de consument.

Vakjury Jaarprijs Goede Voeding 2015

De vakjury van de Jaarprijs Goede Voeding 2015 wordt gevormd door: Prof. Frans Kok, voorzitter, Humane Voeding Wageningen Universiteit; drs. Henrieke Crielaard, manager Voeding en Gezondheid Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL); Mw. Willy Gilbert-Peek, voorzitter Diëtisten Coöperatie Nederland; drs. Christine Grit, manager Voeding & Gezondheid Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI); Dhr. Hans Kraak, hoofdredacteur Voeding Nu, secretaris jury; Dr. Ir. Annet J.C. Roodenburg, Lector Voeding en Gezondheid, HAS Hogeschool, tevens vertegenwoordiger NAV (Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen); Dr. Jeanne de Vries, docent/voedingskundige Wageningen Universiteit.

Lees verder op Voeding Nu online:

Jumbo supermarkten Alpro en Sportsgrain binden strijd aan

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Helft van de Nederlanders gebruikt wel eens voedingssupplementen

Helft van de Nederlanders gebruikt wel eens voedingssupplementen

56% procent van de Nederlanders heeft in het afgelopen jaar een of meerdere voedingssupplementen gebruikt. Dat blijkt uit de Healthy Lifestyle Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder 5.000 Nederlanders.

Zwanger en misselijk? Probiotica verlichten mogelijk klachten

Zwanger en misselijk? Probiotica verlichten mogelijk klachten

Probiotica verlichten mogelijk de symptomen van zwangerschapsgerelateerde misselijkheid, braken en verstopping. Dat laten onderzoekers van de UC Davis School of Medicine (Universiteit van Californië) zien in wetenschappelijk tijdschrift Nutrients.

Inspiratiemiddag medicatie en voedingssupplementen

Op 1 oktober 2021 organiseerden Voeding & Farma en NPN een inspiratiemiddag over de interactie tussen medicatie en voedingssupplementen in Corpus Leiden. Conclusie: een betere toepassing van de gezamenlijke kennis over deze interactie kan leiden tot gezondheidswinst voor mens en samenleving.