Staatssecretaris Blokhuis: 'Voedingsbedrijven moeten aanbod meer richten op Schijf van Vijf'

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil dat voedingsmiddelenbedrijven en supermarkten meer bekendheid gaan geven aan de Schijf van Vijf. Richt kindermarketing juist op gezonde producten, zei de bewindsman op het onlangs gehouden Food Future Event in Nieuwegein.

Staatssecretaris Paul Blokhuis kan zich nog een recent bestuurlijk overleg over het Akkoord Verbetering Productsamenstelling nog helder voor de geest halen. “Toen ik het woord suikertaks in de mond nam, was Marian Geluk (directeur FNLI, red.) bijna op weg naar de uitgang. Zoiets pikt haar doelgroep natuurlijk niet.”

Productverbetering

Blokhuis wil maar zeggen: Productverbetering vergt een gezamenlijke inspanning. Met vingerwijzen of de voedingsmiddelenindustrie in een kwaad daglicht stellen bereik je hoegenaamd niets. “Kijk, ik kom niet bij de voedingsmiddelenindustrie op schoot zitten, maar ik heb jullie wel nodig”, vertelt hij aan de mensen in de zaal, veelal afkomstig uit de voedingsmiddelenindustrie.

attachment-Blokhuis4

Schijf van Vijf

De staatssecretaris heeft genoten van de cappuccino en allerlei lekkernijen tijdens de koffiepauze op het Food Future Event. “De voedingsmiddelenindustrie maakt producten veel te lekker”, lacht hij. Hoewel ook de bewindsman zich niet 100% aan de Schijf van Vijf houdt, vindt hij wel degelijk dat fabrikanten en retailers hun aanbod meer hierop mogen richten en meer moeite mogen doen om bekendheid te geven aan de Schijf.

Blokhuis4

“Waarom doen voedingsmiddelenbedrijven en supermarkten niet meer met kindermarketing gebaseerd op de Schijf van Vijf?” Hij ziet graag dat de supermarkten bijvoorbeeld paden inrichten die naar Schijf van Vijf-producten leiden.

Benchmark gezonde voeding

Willem Lageweg van de Transitiecoalitie Voedsel oppert een benchmark in het leven te roepen om te analyseren hoe supermarkten presteren als het gaat om het aanbod gezonde producten. Een supermarkt die Schijf van Vijf proof is, daar ziet de staatssecretaris wel wat in. “Brancheorganisatie CBL moet de achterban hierin stimuleren. Als het de branche niet lukt om tot een gezonder aanbod te komen, dan kan de overheid dat doen met regelgeving. Maar dat is wel een brevet van onvermogen.”

Draagvlak voedingsmiddelenindustrie

De overheid gaat zich sowieso meer bemoeien met het behalen van de doelen in 2020 uit het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Hoewel de overheid de partijen in de nek hijgt om resultaten te behalen, kan de ze niets voorschrijven zonder draagvlak. “Daar hecht ik aan.”

attachment-Blokhuis-6

Frisdranken

De voedingsmiddelenindustrie is goed bezig, vindt Blokhuis. Hij refereert aan een voorbeeld uit de frisdrankenbranche. Het doel is een caloriereductie van 15% in 2020 voor A-merk frisdranken. De frisdrankenindustrie scherpte op eigen initiatief de eisen aan: een caloriereductie van 25% in 2020 is nu het doel. Als het aan de frisdrankenindustrie ligt, stijgt dat percentage binnen vijf jaar naar 30%. In het drankschap valt bijvoorbeeld op dat fabrikanten hun product verdunnen met water om de suikerhoeveelheid omlaag te krijgen.

Akkoord Verbetering Productsamenstelling

De voedingsmiddelenindustrie gaat de komende tijd meer producten met weinig tot geen calorieën op de markt brengen, vertelt Marian Geluk, directeur van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) tijdens het Food Future Event. “Honderden producten worden in 2019 aangepast.”

Blokhuis4

In het Akkoord staan portieafspraken voor koek, banket, snoep en chocolade. 70% van de A-merkproducten gaat voldoen aan de afspraak voor kleinere porties, belooft Geluk. Ook komen er meer regels om verantwoorde reclame te maken. “Samen met NOC*NSF gaan we meer bekendheid geven aan sportmarketingregels.” Blokhuis is trots op de voedingsmiddelenindustrie. Eigen initiatief van de branche valt te prefereren boven een suikertaks, weet de ChristenUnie-bewindsman.

Stapsgewijze reductie

Op een bijeenkomst van FrieslandCampina deed Blokhuis mee aan een proeverij van drie verschillende kleuren vla. “Ik dacht dat de donkerste het zoetst was maar het was juist de lichtste vla. Op deze manier kun je dus suiker reduceren zonder dat de consument afhaakt. Reductie in kleine stapjes dus.” Blokhuis heeft er alle vertrouwen in dat in 2020 “voedingsmiddelen gezonder zijn geworden.”

Btw voedingsmiddelen

Kan de overheid ook nog iets doen om de consumptie van gezonde voeding te promoten? Bijvoorbeeld door de btw te verlagen? De belasting op alle voedingsproducten is dit jaar omhoog gegaan van 6 naar 9%? Blokhuis is duidelijk: een meerderheid van de Tweede Kamer is voor de btw-verhoging op alle voeding. Hijzelf ziet wel iets in een andere manier van beprijzen om de consumptie van gezonde voeding te verhogen. “Als ik dictator was,n dan zou ik het zo regelen.”

Blokhuis 6

 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Voeding in de media | week 9-2023

Voeding in de media | week 9-2023

Nederlanders zijn gezonder gaan eten en drinken, Britse supermarkten kampen met ernstige groenten en fruit tekorten en kurkuma blijkt toch minder nuttig te zijn. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Onderzoek naar de motivatie achter onze keuzes in de supermarkt

Onderzoek naar de motivatie achter onze keuzes in de supermarkt

Elke Godden (Universiteit Antwerpen) onderzocht de motivatie en strategieën van consumenten in de supermarkt. Ze nam in haar onderzoek ook het nut van de Nutri-Score mee. Uit onderzoek blijkt dat die niet voor iedereen het gewenste effect heeft.

Klanten van Picnic eten steeds gevarieerder en bestellen veel groente

Klanten van Picnic eten steeds gevarieerder en bestellen veel groente

Klanten van online supermarkt Picnic bestelden afgelopen jaar steeds vaker buitenlandse producten zoals mozzarella, mini Turkse pizza’s en knoflooksaus. Wel blijft de top drie van meest verkochte producten in 2022 hetzelfde als die van het voorgaande jaar.