Start-up Mosa Meat wil kweekvlees produceren (video)

attachment-markpostkweekvlees-A1100x825

Onderzoeker Mark Post van Maastricht University en voedseldeskundige Peter Verstraate willen binnen vijf jaar kweekvlees op de markt brengen. Ze richten hiervoor het bedrijf Mosa Meat op.

Dat vertellen Post en Verstraate tegen de NOS. De prijs van het in de fabriek geproduceerde kweekvlees zal in het begin €10 tot €20 per kilo kosten. “We onderzoeken hoe we het productieproces kunnen opschalen, zodat het goedkoper wordt”, zegt Post.

Productie kweekvlees

Compagnon Verstraate zegt over de prijs van het kweekvlees: “De voeding van de cellen maakt het voornamelijk duur. Maar je zult zien in de jaren daarna dat de voeding goedkoper wordt, simpelweg omdat er veel meer van geproduceerd gaat worden.” De twee voedingsexperts beginnen pas met de productie als het kweekvlees in de buurt van het reguliere vlees komt. Ze proberen onder andere de smaak te verbeteren door vetweefsel toe te voegen.

Gesprek NVWA

In de tussentijd zoeken Post en Verstraate naar investeerders voor hun onderneming Mosa Meat en denken ze na hoe het product op de markt te introduceren. Het bedrijf gaat eerst in gesprek met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om het vlees überhaupt op de markt te mogen brengen.

Vlees

“Als het aan mij ligt, noemen we het straks gewoon vlees. Want dat is het. Maar het kan zijn dat we het een andere naam moeten geven, omdat we een onderscheid moeten maken met vlees dat bijvoorbeeld van de koe komt”, zegt Post tegen de NOS. De tijd is rijp voor kweekvlees, vindt Post. De broeikasgassen die vrijkomen door de productie van vlees dragen volgens hem bij aan klimaatsverandering. “De discussie is nu erg op gang. Het besef dat we niet zo door kunnen gaan, is steeds meer aanwezig.”

Dure hamburger

Wetenschapper Mark Post wist alle aandacht van de wereld op zich gericht toen hij 2,5 jaar geleden de eerste hamburger van kweekvlees in Londen presenteerde. Een dure onderneming. De ontwikkeling kostte een kwart miljoen euro.

Lees ook
Eerste On the way to PlanetProof themaweek gelanceerd

Eerste On the way to PlanetProof themaweek gelanceerd

Klimaatambassadeur Helga van Leur en Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland, openden maandag 14 september de eerste On the Way to PlanetProof week. Tot en met 19 september staan de producten met het keurmerk in de spotlights in supermarkten, televisiespots en social media.

Klimaatcampagne bevatte bewust geen advies over minder vlees eten

Klimaatcampagne bevatte bewust geen advies over minder vlees eten

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) besloot de oproep om minder vlees te eten te schrappen uit een campagne om burgers aan te zetten meer klimaatbewust te leven. Te ‘politiek gevoelig’, aldus het ministerie van EZK en van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Leestip: Met een virtualrealitybril naar de supermarkt

Leestip: Met een virtualrealitybril naar de supermarkt

Tijdens de zomerperiode deelde de redactie van Voeding Nu iedere vrijdag een lees-, luister- of kijktip. De rubriek blijkt populair, dus voorlopig houden we de rubriek erin. Vandaag een artikel uit de Volkskrant, over een experiment dat consumenten kan helpen duurzame keuzes te maken in de supermarkt.