Start-up Mosa Meat wil kweekvlees produceren (video)

attachment-markpostkweekvlees-A1100x825

Onderzoeker Mark Post van Maastricht University en voedseldeskundige Peter Verstraate willen binnen vijf jaar kweekvlees op de markt brengen. Ze richten hiervoor het bedrijf Mosa Meat op.

Dat vertellen Post en Verstraate tegen de NOS. De prijs van het in de fabriek geproduceerde kweekvlees zal in het begin €10 tot €20 per kilo kosten. “We onderzoeken hoe we het productieproces kunnen opschalen, zodat het goedkoper wordt”, zegt Post.

Productie kweekvlees

Compagnon Verstraate zegt over de prijs van het kweekvlees: “De voeding van de cellen maakt het voornamelijk duur. Maar je zult zien in de jaren daarna dat de voeding goedkoper wordt, simpelweg omdat er veel meer van geproduceerd gaat worden.” De twee voedingsexperts beginnen pas met de productie als het kweekvlees in de buurt van het reguliere vlees komt. Ze proberen onder andere de smaak te verbeteren door vetweefsel toe te voegen.

Gesprek NVWA

In de tussentijd zoeken Post en Verstraate naar investeerders voor hun onderneming Mosa Meat en denken ze na hoe het product op de markt te introduceren. Het bedrijf gaat eerst in gesprek met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om het vlees überhaupt op de markt te mogen brengen.

Vlees

“Als het aan mij ligt, noemen we het straks gewoon vlees. Want dat is het. Maar het kan zijn dat we het een andere naam moeten geven, omdat we een onderscheid moeten maken met vlees dat bijvoorbeeld van de koe komt”, zegt Post tegen de NOS. De tijd is rijp voor kweekvlees, vindt Post. De broeikasgassen die vrijkomen door de productie van vlees dragen volgens hem bij aan klimaatsverandering. “De discussie is nu erg op gang. Het besef dat we niet zo door kunnen gaan, is steeds meer aanwezig.”

Dure hamburger

Wetenschapper Mark Post wist alle aandacht van de wereld op zich gericht toen hij 2,5 jaar geleden de eerste hamburger van kweekvlees in Londen presenteerde. Een dure onderneming. De ontwikkeling kostte een kwart miljoen euro.

Lees ook
Microplastics aangetroffen in vlees en zuivel

Microplastics aangetroffen in vlees en zuivel

Wetenschappers hebben microplastics aangetroffen in vlees, bloed en melk van Nederlandse koeien en varkens. Bijna 80 procent van de geteste vlees- en zuivelproducten bevatte microplastics. Dat blijkt uit een steekproef van de Vrije Universiteit Amsterdam in opdracht van de Plastic Soup Foundation.

Gelderland zet in op teelt van eiwitrijke gewassen

Gelderland zet in op teelt van eiwitrijke gewassen

De provincie Gelderland doet mee in de Green Deal Eiwitrijke Gewassen. In deze deal spreken het Rijk en ruim vijftig andere partijen met elkaar af de teelt, verwerking en consumptie van Nederlandse eiwitgewassen te bevorderen. De Green Deal komt voort uit de Nationale Eiwitstrategie. Die zet in op de teelt van eiwitrijke gewassen voor menselijke consumptie,...

Consumenten kopen minder vlees bij combinatie prijsverhoging en informatie over milieuschade

Consumenten kopen minder vlees bij combinatie prijsverhoging en informatie over milieuschade

Consumenten kopen 36 procent minder vlees in de supermarkt als zowel de prijzen worden verhoogd en ze meer informatie krijgen over de milieuschade door vleesproductie. Dit moet wel in combinatie gebeuren, melden het RIVM en de Vrije Universiteit.