Statiegeld op blikjes: slecht idee

attachment-geen-afbeelding-vmtfood-be

Voor Comeos, de federatie van de handel en diensten, FEVIA, de federatie van de voedingsindustrie, VIWF, de sectorvereniging van de Belgische water- en frisdrankenindustrie en de Belgische Brouwers, is het zonneklaar: statiegeld op blikjes zal het probleem van zwerfvuil helemaal niet oplossen.

Het zal wel de consument en de bedrijfswereld op kosten jagen zonder de zekerheid dat het een verbetering is ten opzichte van het bestaande, goed werkende, systeem met de blauwe PMD-zakken van FostPlus.


Zwerfvuil probleem en milieu-impact

Om het zwerfvuil aan te pakken, wil de Waalse regering snel werk maken van statiegeld op drankblikjes en –flesjes. De Vlaamse regering bestelde dan weer een impactanalyse om het invoeren van statiegeld te onderzoeken.

Zwerfvuil erkend

Comeos, FEVIA, VIWF en de Belgische Brouwers erkennen het probleem van het zwerfvuil, en zijn dan ook vragende partij om in samenwerking met de verschillende overheden en de andere actoren de problematiek aan te pakken. Een goede, effectieve oplossing voor het probleem van zwerfvuil ligt volgens de vier organisaties niet in het invoeren van statiegeld, maar in een wel doordachte mix van sensibilisering, investeringen in structuur en een verhoogde pakkans.

Tot 310 miljoen euro investering

Het opzetten van een statiegeldsysteem voor drankblikjes zou de bedrijfswereld tussen de 150 en 310 miljoen euro kosten. Een kost die grotendeels door de grote winkelketens zal worden gedragen – omdat die als enige voldoende ruimte hebben. Al is ook dat relatief: commerciële winkeloppervlakte is peperduur, en dreigt nu te verdwijnen om dure apparaten te plaatsen die een overbodige dienst aanbieden. Daarnaast zullen alle drankenproducenten extra moeten investeren in het ontwikkelen van specifieke verpakkingen.

Perfect uitgebouwde huis-aan-huisinzameling

Overbodig, omdat België een perfect uitgebouwde huis-aan-huisinzameling op poten zette, met de blauwe PMD-zakken van FostPlus. We zijn wereldkampioen in het recycleren, voor blikjes tot 98%. Nergens staat het systeem van gescheiden huisvuil zo ver als bij ons. Door daar nu elementen aan te onttrekken – zoals drankblikjes – dreig je jarenlange inspanningen teniet te doen.

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...