Steeds meer brood buitenshuis gegeten, totale volume stabiel

De totale broodconsumptie in Nederland is in 2018 met minder dan één procent gedaald. Dit is significant anders dan de afgelopen jaren waarin een jaarlijkse daling van circa drie procent te zien was. Dat meldt het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC), ‘dat verheugd is met deze positieve trend’.

Volgens het NBC hebben campagnes rond brood bijgedragen aan een verbetering van het imago van brood. ‘In 2018 zijn er verschillende initiatieven gestart die het verhaal van brood vertellen, waaronder de campagne “Brood uit Europa. Goed verhaal” dat met steun van diverse brancheorganisaties en de EU is neergezet’, schrijft het centrum in een persverklaring. ‘Het belangrijkste doel van de campagne is brood weer op de kaart zetten als belangrijk onderdeel van een gezond en bewust voedingspatroon. We zien dat brood wordt gewaardeerd als een eerlijk en ambachtelijk product met een veelheid aan variaties.’

Van thuis naar buitenshuis

De bijna-stabilisatie van het broodvolume wordt volgens het NBC voornamelijk gerealiseerd door de groei van de out-of-home markt. Deze markt waar de consumptie van brood buitenshuis plaatsvindt groeide in 2018 met vijf procent. ‘22% van al het brood wordt buitenshuis gegeten en dit aandeel zal de aankomende jaren verder stijgen’ zegt Frank Janssen, Manager Marketing en Communicatie van het NBC. ‘Juist in deze markt, waar beleving steeds belangrijker wordt, floreert brood.’

Het eten van brood thuis neemt nog steeds af, al ziet het NBC een duidelijk herstel. ‘In 2018 daalde de thuisconsumptie van brood met 0,9%. Er worden minder boterhammen thuis gegeten, maar daar staat tegenover dat er meer broodjes worden genuttigd.’

Supermarkt heeft grootste aandeel

Supermarkten verkopen al jaren het meeste brood in Nederland. Van al het brood dat Nederlanders eten, wordt 66% gekocht in supermarkten. De verkoop van brood bij ambachtelijke bakkers staat al jaren onder druk en dat geldt ook voor 2018. Deze trend is niet alleen in Nederland te zien, maar ook in de omliggende landen.

Van daling naar verschuiving

Op dit moment weegt de groei van de buitenshuis consumptie van brood nog niet op tegen de daling van het thuisgebruik, maar dat lijkt te veranderen. ‘We volgen al tientallen jaren het volume van brood en zien in 2018 een duidelijke kentering’, zegt Janssen. ‘Het lijkt erop dat we de aankomende jaren niet meer zullen spreken over een daling van het broodvolume, maar meer over een verschuiving hiervan.

Het totale broodvolume brood in Nederland (in-home en out-of-home markt)

Jaar

Volume in kg (x.1000)

Verandering in %

2009

1.017.876

 

2010

1.016.502

-0,1%

2011

1.000.692

-1,5%

2012

975.745

-3,0%

2013

962.131

-1,4%

2014

917.085

-4,7%

2015

889.175

-3,0%

2016

864.985

-2,7%

2017

836.190

-3,3%

2018*

828.287

-0,9%

*Deze cijfers zijn gebaseerd op MAT week 44.

Bron: NBC Broodmodel (het NBC broodmodel wordt gemaakt vanuit diverse data waaronder GfK en GIRA).

 

 

 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Traqq helpt onderzoek  naar voedselconsumptie

Traqq helpt onderzoek naar voedselconsumptie

Een horloge dat aangeeft dat het tijd is om even op te staan, is al vrij gewoontjes. Als het aan Desiree Lucassen ligt, wordt het – in ieder geval voor voedingsonderzoek – ook gangbaar om alles wat je eet en drinkt, aan te geven in een app. Het doel: voedingsinname exact meten, zonder gedrag te beïnvloeden.

82% van de Nederlanders let dagelijks op voeding

82% van de Nederlanders let dagelijks op voeding

Het overgrote deel van de Nederlanders (82%) zegt dagelijks bewuste voedingskeuzes te maken. Men let daarbij meer op het eten van voldoende groente en fruit dan op suiker- en vetinname. Toch is voor slechts 1% gezond eten en drinken inmiddels een gewoonte. Dit blijkt uit de Healthy Lifestyle Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder ruim...

Voeding in de media - week 39

Voeding in de media - week 39

Resultaat Wetsvoorstel elektronishe gegevensuitwisseling in de zorg, waarneming van smaak door baby’s in de baarmoeder en circulaire systemen tegen hongersnood. Dit lazen we deze week in de media over voeding.