Stem op de winnaar van de James Lind Prijs 2021

James Lind Prijs

Vanaf 18 mei kan er gestemd worden op de genomineerden voor de James Lind Prijs 2021. De twee winnaars ontvangen elk een award en 10.000 euro.

De James Lind Prijs is bedoeld om meer aandacht te vestigen op onderzoek naar het belang van vitamines, minerealen en andere (voedings-)stoffen. Tot en met 30 april kunnen universiteiten, wetenschappers, zorgverleners en bedrijven hun impactvolle onderzoeken en baanbrekende projecten met Nederlandse inbreng nog aanmelden om mee te dingen naar de prijs: een award en 10.000 euro.

 

Bekendmaking genomineerden

Op 18 mei maakt juryvoorzitter prof.dr. Renger Witkamp, hoogleraar Nutritional Biology aan Wageningen University & Research, de genomineerden bekend en vanaf dan kan er tot 22 juni worden gestemd. Het oordeel van de vijfkoppige vakjury telt voor de helft mee; de publieksstemmen voor de overige 50 procent.

De James Lind Prijs wordt voor de tweede maal uitgereikt; in 2018 riep de NPN, de branchevereniging voor voedingssupplementenbedrijven, de prijs in het leven. Met de prijs wil de NPN het belang van onderzoek naar vitamines, mineralen en andere (voedings-)supplementen benadrukken en onderzoek op dit gebied stimuleren. Witkamp: “Als jury verwachten we weer verassende inzichten en innovatieve ideeën op het gebied van micronutriënten en andere fysiologisch actieve voedingsstoffen. Los van het feit dat allerlei deficiënties wereldwijd nog steeds veel voorkomen, ook in onze samenleving, en daarbij ernstige problemen kunnen veroorzaken, valt er op dit gebied nog veel te ontdekken en te verbeteren. Eigenlijk weten we van sommige micronutriënten nog maar bar weinig, en dat geldt zeker ook voor hun onderlinge interacties, hun effecten op de lange termijn en zelfs voor hun individuele behoeftes. Minstens zo veel valt er nog te ontdekken op het terrein van de niet-nutritionele stoffen met positieve effecten op de gezondheid in de voeding.”

Inzenden en stemmen kan hier.

Lees ook
MRI meet effect voeding in hersenen

MRI meet effect voeding in hersenen

Uit Voeding Nu 3: De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voorspelt dat in het jaar 2050 meer dan twee miljard mensen 60 jaar of ouder zullen zijn. Deze mensen hebben vaak een sterk verhoogd risico op een verstoorde informatieverwerking in de hersenen (het cognitief functioneren), diabetes type 2, en hart- en vaatziekten. De Universiteit Maastricht voert...

Ziekte van Alzheimer: Slechte voeding hoger risico

Ziekte van Alzheimer: Slechte voeding hoger risico

Uit Voeding Nu 3: Er zijn aanwijzingen dat voeding een rol kan spelen bij het krijgen van dementie. Uit onderzoek blijkt dat tot 40% van alle gevallen van dementie toe te schrijven is aan omgevingsfactoren, zoals een gezonde leefstijl, bestaande uit niet roken, voldoende fysieke en sociale activiteiten en een gezond voedingspatroon (1). Daarnaast weten...

Geen extra behoefte aan B-vitaminen

Geen extra behoefte aan B-vitaminen

Uit Voeding Nu 3: Hoewel vaak wordt gedacht dat de behoefte aan B-vitaminen, waaronder vitamine B12 en foliumzuur, verhoogd is bij een fysiek actieve leefstijl, laat onderzoek onder deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse hiervoor geen aanwijzing zien.