Stem op de winnaar van de James Lind Prijs 2021

James Lind Prijs

Vanaf 18 mei kan er gestemd worden op de genomineerden voor de James Lind Prijs 2021. De twee winnaars ontvangen elk een award en 10.000 euro.

De James Lind Prijs is bedoeld om meer aandacht te vestigen op onderzoek naar het belang van vitamines, minerealen en andere (voedings-)stoffen. Tot en met 30 april kunnen universiteiten, wetenschappers, zorgverleners en bedrijven hun impactvolle onderzoeken en baanbrekende projecten met Nederlandse inbreng nog aanmelden om mee te dingen naar de prijs: een award en 10.000 euro.

 

Bekendmaking genomineerden

Op 18 mei maakt juryvoorzitter prof.dr. Renger Witkamp, hoogleraar Nutritional Biology aan Wageningen University & Research, de genomineerden bekend en vanaf dan kan er tot 22 juni worden gestemd. Het oordeel van de vijfkoppige vakjury telt voor de helft mee; de publieksstemmen voor de overige 50 procent.

De James Lind Prijs wordt voor de tweede maal uitgereikt; in 2018 riep de NPN, de branchevereniging voor voedingssupplementenbedrijven, de prijs in het leven. Met de prijs wil de NPN het belang van onderzoek naar vitamines, mineralen en andere (voedings-)supplementen benadrukken en onderzoek op dit gebied stimuleren. Witkamp: “Als jury verwachten we weer verassende inzichten en innovatieve ideeën op het gebied van micronutriënten en andere fysiologisch actieve voedingsstoffen. Los van het feit dat allerlei deficiënties wereldwijd nog steeds veel voorkomen, ook in onze samenleving, en daarbij ernstige problemen kunnen veroorzaken, valt er op dit gebied nog veel te ontdekken en te verbeteren. Eigenlijk weten we van sommige micronutriënten nog maar bar weinig, en dat geldt zeker ook voor hun onderlinge interacties, hun effecten op de lange termijn en zelfs voor hun individuele behoeftes. Minstens zo veel valt er nog te ontdekken op het terrein van de niet-nutritionele stoffen met positieve effecten op de gezondheid in de voeding.”

Inzenden en stemmen kan hier.

Lees ook
Helpt Vitamine D mogelijk toch tegen COVID-19?

Helpt Vitamine D mogelijk toch tegen COVID-19?

Beeld: HalGatewood.com via Unsplash Een Amerikaanse studie heeft gevonden dat hogere vitamine D-levels in het bloed mogelijk het risico op COVID-19 verlagen, met name bij Zwarte mensen. Onderzoekers van het Medisch Centrum van de Universiteit van Chicago bestudeerden de relatie tussen vitamine D-waarden en de kans om positief te testen op COVID-19....

Gezondheidsraad: Extra vitamine D tegen COVID-19 niet nodig

Gezondheidsraad: Extra vitamine D tegen COVID-19 niet nodig

De Gezondheidsraad, het wetenschappelijk adviesorgaan voor de overheid, ziet geen aanleiding om extra vitamine D-inname te adviseren tegen COVID-19.

Carnitine: iedereen heeft het, maar bijna niemand weet het. Wat is carnitine eigenlijk? Wat doet het en wat gebeurt er als het in meerdere of mindere mate aanwezig is in het lichaam? Zes studenten van de opleiding Food Commerce & Technology van Hogeschool Inholland deden, onder supervisie van een docentonderzoeker, een literatuuronderzoek.Carnitine,...