Stem op de winnaar van de James Lind Prijs 2021

James Lind Prijs

Vanaf 18 mei kan er gestemd worden op de genomineerden voor de James Lind Prijs 2021. De twee winnaars ontvangen elk een award en 10.000 euro.

De James Lind Prijs is bedoeld om meer aandacht te vestigen op onderzoek naar het belang van vitamines, minerealen en andere (voedings-)stoffen. Tot en met 30 april kunnen universiteiten, wetenschappers, zorgverleners en bedrijven hun impactvolle onderzoeken en baanbrekende projecten met Nederlandse inbreng nog aanmelden om mee te dingen naar de prijs: een award en 10.000 euro.

 

Bekendmaking genomineerden

Op 18 mei maakt juryvoorzitter prof.dr. Renger Witkamp, hoogleraar Nutritional Biology aan Wageningen University & Research, de genomineerden bekend en vanaf dan kan er tot 22 juni worden gestemd. Het oordeel van de vijfkoppige vakjury telt voor de helft mee; de publieksstemmen voor de overige 50 procent.

De James Lind Prijs wordt voor de tweede maal uitgereikt; in 2018 riep de NPN, de branchevereniging voor voedingssupplementenbedrijven, de prijs in het leven. Met de prijs wil de NPN het belang van onderzoek naar vitamines, mineralen en andere (voedings-)supplementen benadrukken en onderzoek op dit gebied stimuleren. Witkamp: “Als jury verwachten we weer verassende inzichten en innovatieve ideeën op het gebied van micronutriënten en andere fysiologisch actieve voedingsstoffen. Los van het feit dat allerlei deficiënties wereldwijd nog steeds veel voorkomen, ook in onze samenleving, en daarbij ernstige problemen kunnen veroorzaken, valt er op dit gebied nog veel te ontdekken en te verbeteren. Eigenlijk weten we van sommige micronutriënten nog maar bar weinig, en dat geldt zeker ook voor hun onderlinge interacties, hun effecten op de lange termijn en zelfs voor hun individuele behoeftes. Minstens zo veel valt er nog te ontdekken op het terrein van de niet-nutritionele stoffen met positieve effecten op de gezondheid in de voeding.”

Inzenden en stemmen kan hier.

Lees ook
Standpunt Voedingscentrum: voeding en weerstand

Standpunt Voedingscentrum: voeding en weerstand

Er is op dit moment onvoldoende bewijs voor dat de inname van extra voedingsstoffen of -middelen helpt om je weerstand te verhogen. Door gezond te eten ondersteun je je afweer. Of dit helpt om je beter tegen corona te beschermen, weten we niet. Maar je verlaagt wel het risico op overgewicht en chronische ziekten. Van verschillende vitamines en mineralen...

Column Suzan Tuinier: Weerstand!

Column Suzan Tuinier: Weerstand!

Bij het woord weerstand denken wij voedingsexperts natuurlijk meteen aan het immuunsysteem.De mate waarin we onszelf beschermen tegen ziek worden. Het was hét onderwerp de afgelopen weken en ik schreef er talloze blogs en artikelen over. Ik droom er zelfs over: maak me ’s nachts wakker en ik dreun zo alle weerstandsvitamines en -mineralen voor je op,...

Eten volgens de Schijf van Vijf of een supplement met extra voedingsstoffen?

Eten volgens de Schijf van Vijf of een supplement met extra voedingsstoffen?

Met de opkomst van het coronavirus is in het afgelopen jaar de aandacht voor een goede weerstand enorm toegenomen. In de discussie over wat je met je voeding al dan niet kunt doen om COVID-19 het hoofd te bieden, komen steevast voor- en tegenstanders van extra vitamines en mineralen naar boven. Het Voedingscentrum en orthomoleculair apotheker Gert Schuitemaker...