Sterke daling resistente bacteriën in kippenvlees

attachment-Kipfilet

Het kippenvlees in de Nederlandse supermarkten bevat steeds minder multiresistente bacteriën. Dit houdt volgens de onderzoekers verband met de sterke afname van het antibioticagebruik in de intensieve veeteelt.

Dit meldt de NOS op basis van een onderzoek van het Amphia Ziekenhuis in Breda.

 

Multiresistente bacteriën

 

Dit jaar bevatte 47 procent van de onderzochte kippenvleesmonsters multiresistente bacteriën, in vergelijking tot 84 procent van de monsters in 2013-2014. In dit onderzoek hebben de onderzoekers gekeken naar bacteriën die door toedoen van het enzym ESBL ongevoelig zijn voor de werking van antibiotica.

 

Verschil supermarkten

 

Het onderzochte kippenvlees is afkomstig van vier supermarktketens. Eén van de vier supermarktketens scoort slechter dan de anderen. “Bijna driekwart van het kippenvlees is daar nog besmet met resistente bacteriën, vergeleken met een kwart besmettingen bij de best scorende supermarkt”, aldus Jan Kluytmans, arts-microbioloog. De onderzoekers willen de namen van de supermarkten niet bekend maken.

 

Afname antibioticagebruik

 

In 2010 heeft de veesector met de minister afgesproken om minder antibiotica te gebruiken. Het gebruik is sinds 2009 met zo’n 60 procent gedaald. De grootste daling vond plaats van 2010 tot en met 2012. Het is volgens de onderzoekers onduidelijk waarom de daling van het aantal bacteriën later is begonnen, dan de afname van het antibioticagebruik.

 

Er is niet aangetoond dat de daling van het aantal multiresistente bacteriën een gevolg is van de afname van het antibioticagebruik. Een verband ligt echter wel voor de hand, volgens de onderzoekers. Daarnaast kunnen andere factoren, zoals een meer hygiënische slachtprocedure, een rol spelen.

Meer over
Lees ook
Nederlander wil wel minderen, maar eet nog steeds te veel vlees

Nederlander wil wel minderen, maar eet nog steeds te veel vlees

Het Voedingscentrum heeft de vleesconsumptie in Nederland in kaart gebracht. Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders wekelijks meer vlees eten dan de 500 gram die het Voedingscentrum adviseert.

Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Week Zonder Vlees duurt voor 1,5 miljoen Nederlanders het hele jaar, toch eten we thuis meer vlees

Week Zonder Vlees duurt voor 1,5 miljoen Nederlanders het hele jaar, toch eten we thuis meer vlees

Dit jaar vond de vierde editie van de Nationale Week Zonder Vlees (WZV) plaats. Er deden 1,7 miljoen Nederlanders aan mee. 1,5 miljoen deelnemers willen ook de rest van het jaar geen of minder vlees eten.