Studentatleten mogelijk net zo veel kans op obesitas als niet sporters

Two female joggers on foggy Morro Strand State Beach

Adolescente atleten hebben mogelijk net zo vaak obesitas als de gemiddelde adolescent. Ook zou er net zo veel kans zijn op een hoge bloeddruk.

Dit blijkt uit onderzoek van Thomas Jefferson University. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift The Journal of Pediatrics.

Jaarlijkse screening

The Athlete Health Organization voert jaarlijks een gratis screening uit bij studentatleten in Philidelphia, Verenigde Staten. Tussen 2009 en 2012 zijn er 2700 studenten onderzocht. Voor het onderzoek van de Thomas Jefferson University is er gekeken naar de prevalentie van obesitas, overgewicht  en hypertensie.

Vergelijkbare prevalentie

Uit de resultaten bleek dat 20 procent van de participanten overgewicht had, 24 procent obesitas en 14,8 procent had een hoge bloeddruk. Dit komt overeen met de gemiddelde personen in deze leeftijdscategorie.

Onderzoeker dr. Jill Kropa zegt: 'Ondanks dat er verondersteld wordt dat atleten en lichaamsbeweging bevorderlijk zijn voor het lichaamsgewicht en de bloeddruk, suggereert ons onderzoek dat dit geen verschil maakt.' Atleten zouden daarom alsnog op deze gezondheidsparameters moeten letten.

Lees ook
Een week lang suikervrij

Een week lang suikervrij

Van 7 t/m 13 juni vindt voor de vierde keer de Nationale Suiker Challenge plaats. Doel: een week lang zonder toegevoegde suikers eten en drinken. Organisator Diabetes Fonds hoopt met de campagne 75.000 mensen zo ver te krijgen.

Suikerhoudende drank en overgewicht: Pas op met limonade

Suikerhoudende drank en overgewicht: Pas op met limonade

Uit Voeding Nu 3: Suikerhoudende dranken houden verband met gewichtstoename en overgewicht, ook bij jonge kinderen. Wat zijn de consumptiegewoonten van deze groep als het gaat om suikerhoudende dranken? En kunnen gegevens hierover aanleiding zijn voor beter voedingsbeleid?

Geen extra behoefte aan B-vitaminen

Geen extra behoefte aan B-vitaminen

Uit Voeding Nu 3: Hoewel vaak wordt gedacht dat de behoefte aan B-vitaminen, waaronder vitamine B12 en foliumzuur, verhoogd is bij een fysiek actieve leefstijl, laat onderzoek onder deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse hiervoor geen aanwijzing zien.