‘Suiker is niet verslavend’

attachment-sugar

Er is geen bewijs dat suiker verslavend is, concludeerde professor David Benton op basis van 160 referenties.

In zijn omvangrijke literatuuronderzoek vond de Britse hoogleraar psychologie David Benton geen aanwijzingen dat suiker, net als bijvoorbeeld alcohol en sigaretten, hevige verlangens, een toenemende behoefte en ontwenningsverschijnselen veroorzaakt. Wel vond hij argumenten waarom suiker juist niet verslavend is, namelijk:

Mensen met overgewicht houden niet meer dan gemiddeld van zoetigheid. Hun voorkeur gaat wel uit naar energierijke producten, maar de hoeveelheid vet van een voedingsmiddel speelt hierbij een grotere rol.

 

Eetbuien treden niet vooral op in de ochtend, maar aan het eind van de dag. Als suiker verslavend zou zijn, is te verwachten dat er extra veel van gegeten wordt na een tijdelijke onthouding
Tijdens eetbuien wordt niet voornamelijk naar zoete producten gegrepen. Meestal betreft het vette producten of producten met een mix van vet en suiker. Eetbuistoornissen komen niet tot ontwikkeling op jonge leeftijd, wanneer de voorkeur voor zoet het grootst is, maar voornamelijk bij twintigers.

Dierproeven
Volgens Benton is het idee dat suiker verslavend werkt voortgekomen uit dierproeven. Wat voeding betreft is het niet mogelijk experimenten bij ratten één op één naar mensen te vertalen. Bij menselijke voedingsgewoonten spelen ook culturele en sociale invloeden een rol.

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...