Suikertaks op frisdrank leidt tot minder suikerconsumptie

frisdr

Beeld: via Pixabay

Brits onderzoek laat zien dat een suikertaks op frisdrank werkt. De heffing, die Engeland in 2018 invoerde, heeft binnen een jaar tijd geleid tot een verlaging van suikerinname, zonder dat er minder frisdrank werd gekocht.

Een keine drie jaar geleden, in april 2018, introduceerde de Engelse overheid een “frisdranktaks”. De heffing bestaat uit 2 stappen: op drinken met 5 tot 8 gram suiker per 100 mL zit een heffing van £0.18 per liter. Voor frisdrank die 8 gram of meer suiker per 100 mL bevat, is dat £0.24.

Een jaar na de invoer van de accijns zien David Pell en collega-onderzoekers, van onder meer de Universiteit van Cambridge, een verlaging van de hoeveelheid suiker die consumenten in huis halen door frisdrank te kopen. Ze gebruikten data uit een panel dat wekelijks alle voedsel- en drankaankopen rapporteerde van zo’n 22.000 Britse huishoudens – met in totaal 31 miljoen gekochte producten. De resultaten tonen een wekelijkse verlaging van 30 gram gekochte suiker afkomstig uit frisdranken, ofwel 10% per huishouden. Dit komt neer op ongeveer 12,5 gram minder suikerconsumptie per persoon per week, ofwel een vervanging van 1 glas frisdrank (met 5 – 8 gram suiker per 100 mL) voor een suikervrij drankje.

Eerder onderzoek liet al zien dat de frisdrankindustrie zich heeft aangepast op de heffing door producten te herformuleren. 8 van de 10 grootste bedrijven verlaagden het suikergehalte van hun producten met 15% of meer. Het aantal frisdranken dat de taks-drempel overschreed daalde van 49% naar 15%.

De hoeveelheid frisdrank die in totaal werd verkocht veranderde niet. De onderzoekers noemen het een win-winsituatie: consumenten kopen minder suiker, maar producenten lijden daar niet onder. Associate professor Peter Scarborough in een persbericht: “De reductie van suikerconsumptie, als resultaat van veranderingen in zowel de industrie als consumentengedrag, demonstreert dat een heffing op voeding en dringen kan leiden tot positieve uitkomsten.”

Bron paper: The BMJ, open access

Lees ook
SPA vermindert suikergehalte in frisdranken met 45%

SPA vermindert suikergehalte in frisdranken met 45%

Vanaf de lente van 2022 vernieuwt SPA de samenstelling van al hun frisdranken (bruisend en niet-bruisend). Voortaan bevatten de dranken 45 procent minder suiker en wordt er meer sap gebruikt. Ook krijgen alle frisdranken de benaming SPA Fruit.

EFSA: suikerinname moet zo laag mogelijk zijn

EFSA: suikerinname moet zo laag mogelijk zijn

De suikerinname in ons dieet moet zoveel mogelijk naar beneden, schrijft de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). Wetenschappers van de EFSA deden onderzoek naar de veiligheid van suikers in voeding en het mogelijke verband met gezondheidsproblemen en concludeerden dat de suikerinname zo laag mogelijk moet zijn.

RIVM start met Nationale Aanpak Productverbetering

RIVM start met Nationale Aanpak Productverbetering

Dit jaar start de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV), waarmee het RIVM verbeteringen in de samenstelling van bewerkte voedingsmiddelen wil versnellen. Het gaat hierbij om producten waar zout of suiker aan toegevoegd is of waarbij de hoeveelheid verzadigd vet te verlagen is. De overheid wil dat fabrikanten het gebruik van zout, suiker en verzadigd...