TAPP Coalitie adviseert Minister van Armoedebeleid over subsidie voor gezonde voeding

dan-gold-4_jhDO54BYg-unsplash

Beeld: Unsplash

In een brief aan minister Carola Schouten van Armoedebeleid roept de TAPP Coalitie haar op zich in te zetten om ongezond voedsel duurder te maken zolang btw verlaging groente en fruit er niet is. De TAPP (True Animal Protein Price) Coalitie wil dat het voor mensen met lagere inkomens makkelijker wordt gezond te eten. 

Zo’n 80% van de aanbiedingen in supermarkten betreft voedsel buiten de Schijf van Vijf, schrijft Jeroom Remmers, directeur van de TAPP Coalitie. Gezond voedsel is duurder, wat het voor mensen met lage inkomens moeilijker maakt gezond te eten. Daarom vraagt de organisatie aan de minister om ongezond voedsel duurder te maken en 2 miljard per jaar in te zetten om gezonde voeding toegankelijker te maken. 1 miljard zou besteed worden aan gezonde voedselbonnen voor mensen met lage inkomens, de andere 1 miljard aan subsidies voor gezonde, klimaatvriendelijke lunches op bijvoorbeeld scholen en bedrijven.  

Jeroom Remmers zegt in zijn brief: “Hoewel ik groot voorstander ben van een 0% btw-tarief op groente, fruit, vleesvervangers en biologische voeding, raad ik u aan (…) zo snel mogelijk beleid te ontwikkelen voor alle niet-fiscale alternatieven zoals een stuntverbod met kiloknallervlees en enkele andere ongezonde voedselproducten.”

De volledige brief is te lezen op de website van de TAPP Coalitie.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Initiatieven voor kindergezondheid winnen Gezonde Innovatie Awards

Initiatieven voor kindergezondheid winnen Gezonde Innovatie Awards

49 producten en initiatieven die bijdragen aan een gezonder eetpatroon dongen mee naar de Gezonde Innovatie Awards. Voor de derde keer reiken Foodlog, FoodPersonality en supermarkt.team deze complimentenprijs uit. Consumenten en de vakjury kozen hun favorieten uit de initiatieven van kleine ondernemers tot grote supers en uit gezondere producten, bijvoorbeeld...

50.000 kinderen op de BSO deden mee aan de Gezonde Smikkelweken

50.000 kinderen op de BSO deden mee aan de Gezonde Smikkelweken

50.000 leerlingen tussen de 4 en 12 jaar deden afgelopen zomer mee met de Gezonde Smikkelweken, een nieuw voedseleducatieprogramma gericht op buitenschoolse opvanglocaties (BSO). Onderzoek van het Louis Bolk Instituut onder zo’n 400 BSO-locaties laat zien dat maar liefst 99% van de BSO-medewerkers aangeeft opnieuw mee te willen doen.

Week van Snoep Goed daagt Nederlanders opnieuw uit gezond te snacken

Week van Snoep Goed daagt Nederlanders opnieuw uit gezond te snacken

Ruim een kwart van de Nederlanders houdt een negatief gevoel over na het eten van een ongezonde snack. Ondanks dit negatieve gevoel vervangt maar 12 procent van de Nederlanders dagelijks een ongezond tussendoortje voor een gezond alternatief. Dit blijkt uit onderzoek van Stichting Week van Snoep Goed, uitgevoerd door Markteffect. Om Nederlanders bewuster...