TAPP Coalitie adviseert Minister van Armoedebeleid over subsidie voor gezonde voeding

dan-gold-4_jhDO54BYg-unsplash

Beeld: Unsplash

In een brief aan minister Carola Schouten van Armoedebeleid roept de TAPP Coalitie haar op zich in te zetten om ongezond voedsel duurder te maken zolang btw verlaging groente en fruit er niet is. De TAPP (True Animal Protein Price) Coalitie wil dat het voor mensen met lagere inkomens makkelijker wordt gezond te eten. 

Zo’n 80% van de aanbiedingen in supermarkten betreft voedsel buiten de Schijf van Vijf, schrijft Jeroom Remmers, directeur van de TAPP Coalitie. Gezond voedsel is duurder, wat het voor mensen met lage inkomens moeilijker maakt gezond te eten. Daarom vraagt de organisatie aan de minister om ongezond voedsel duurder te maken en 2 miljard per jaar in te zetten om gezonde voeding toegankelijker te maken. 1 miljard zou besteed worden aan gezonde voedselbonnen voor mensen met lage inkomens, de andere 1 miljard aan subsidies voor gezonde, klimaatvriendelijke lunches op bijvoorbeeld scholen en bedrijven.  

Jeroom Remmers zegt in zijn brief: “Hoewel ik groot voorstander ben van een 0% btw-tarief op groente, fruit, vleesvervangers en biologische voeding, raad ik u aan (…) zo snel mogelijk beleid te ontwikkelen voor alle niet-fiscale alternatieven zoals een stuntverbod met kiloknallervlees en enkele andere ongezonde voedselproducten.”

De volledige brief is te lezen op de website van de TAPP Coalitie.

Lees ook
Voeding in de media - week 37

Voeding in de media - week 37

Voedselonzekerheid, inflatie en de invloed op de eiwittransitie en nieuws over overgewicht. Dit lazen we deze week in de media over voeding.

Brood in plaats van warme maaltijd

Brood in plaats van warme maaltijd

Al voordat de inflatie explodeerde en de koopkracht kelderde, had 35 procent van de Nederlandse financieel kwetsbare senioren te maken met voedselonzekerheid. De armoede onder ouderen stijgt intussen snel.

Campagne ‘Trommel zonder Rommel’ wil gezondere broodtrommels voor scholieren

Campagne ‘Trommel zonder Rommel’ wil gezondere broodtrommels voor scholieren

In de broodtrommels van scholieren zit vaak weinig groente of fruit. Daarom is deze week de campagne ‘Trommel zonder Rommel’ van start gegaan. Met deze campagne willen initiatiefnemers Lidl en Voedingscentrum de lunch van basisschoolkinderen gezonder maken.