TAPP Coalitie adviseert Minister van Armoedebeleid over subsidie voor gezonde voeding

dan-gold-4_jhDO54BYg-unsplash

Beeld: Unsplash

In een brief aan minister Carola Schouten van Armoedebeleid roept de TAPP Coalitie haar op zich in te zetten om ongezond voedsel duurder te maken zolang btw verlaging groente en fruit er niet is. De TAPP (True Animal Protein Price) Coalitie wil dat het voor mensen met lagere inkomens makkelijker wordt gezond te eten. 

Zo’n 80% van de aanbiedingen in supermarkten betreft voedsel buiten de Schijf van Vijf, schrijft Jeroom Remmers, directeur van de TAPP Coalitie. Gezond voedsel is duurder, wat het voor mensen met lage inkomens moeilijker maakt gezond te eten. Daarom vraagt de organisatie aan de minister om ongezond voedsel duurder te maken en 2 miljard per jaar in te zetten om gezonde voeding toegankelijker te maken. 1 miljard zou besteed worden aan gezonde voedselbonnen voor mensen met lage inkomens, de andere 1 miljard aan subsidies voor gezonde, klimaatvriendelijke lunches op bijvoorbeeld scholen en bedrijven.  

Jeroom Remmers zegt in zijn brief: “Hoewel ik groot voorstander ben van een 0% btw-tarief op groente, fruit, vleesvervangers en biologische voeding, raad ik u aan (…) zo snel mogelijk beleid te ontwikkelen voor alle niet-fiscale alternatieven zoals een stuntverbod met kiloknallervlees en enkele andere ongezonde voedselproducten.”

De volledige brief is te lezen op de website van de TAPP Coalitie.

Lees ook
Studenten winnen Food Boost Challenge met gezonde smoothies

Studenten winnen Food Boost Challenge met gezonde smoothies

Op 24 mei pitchten tien studententeams tijdens de Food Boost Challenge hun idee om jongeren meer groente- en fruitproducten te laten eten. Team Veggie Smooth kwam als winnaar uit de bus met hun concept van aantrekkelijke, gezonde smoothies waarin 60% groente en 40% fruit verstopt zitten.

Project Kok in de klas leert basisschoolkinderen over smaak en koken

Project Kok in de klas leert basisschoolkinderen over smaak en koken

Vanaf deze week gaan zestig professionele koks om een kookles te verzorgen op zestig basisscholen in Nederland, voor het event Kok in de klas. Het event is bedoeld om kinderen te leren over smaak, koken en het koksvak. Ook wil de organisatie kinderen laten kennismaken met meer verschillende soorten groenten en fruit.

Scholen, maak een gewoonte van gezond!

Scholen, maak een gewoonte van gezond!

De meeste kinderen eten veel minder groente en fruit dan aanbevolen. Onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) in samenwerkingen met externe partijen toont aan dat die hoeveelheid twee keer zo groot is op scholen waar een 10-uurtje met groente of fruit de regel is. Zowel ouders als scholen zijn hierover positief.