Te dikke borstgevoede baby’s kans op overgewicht

Mother breast feeding her baby girl

De kans op overgewicht op latere leeftijd geldt niet alleen voor baby´s die flesvoeding krijgen  en te dik zijn, maar ook voor baby’s met overgewicht die uitsluitend borstvoeding krijgen. Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van VUmc-kinderarts Joana Kist- van Holthe, samen met het AMC.

Tot nu toe werd aangenomen dat baby’s die alleen borstvoeding krijgen en toch te dik zijn geen verhoogd risico hebben op overgewicht op latere leeftijd. Dit nieuwe onderzoek weerlegt deze hypothese. De bevindingen zijn gepubliceerd in het vakblad Archives of Disease in Childhood.

 

Alle baby’s

Gedurende zes jaar werden ruim drieduizend kinderen uit Amsterdam vanaf de zwangerschap en geboorte gevolgd. De onderzoekers hielden de groei van de kinderen bij en ook welke babyvoeding zij kregen. Hieruit blijkt dat alle baby’s die bij zes maanden te dik zijn, een verhoogd risico lopen op overgewicht op de leeftijd van vijf à zes jaar.

 

Vroegere preventie en meer bewegen

De onderzoekers pleiten voor preventie van overgewicht vóór of bij de geboorte van het kind, bij zowel borst- als flesgevoede kinderen. Ook vinden ze het belangrijk dat baby’s al vroeg beginnen met bewegen, zoals rollen en kruipen op een kleed of in de box, en niet de hele dag in een stoeltje zitten.  

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Jaap Seidell: ‘Jong geleerd, oud gedaan’

Borstvoeding geassocieerd met positieve gevolgen voor moeders met borstkanker

Lees ook
Voedingscentrum vertaalt voedingsadviezen voor zwangeren naar de praktijk

Voedingscentrum vertaalt voedingsadviezen voor zwangeren naar de praktijk

Het Voedingscentrum vat de voedingsaanbevelingen voor zwangere mensen van de Gezondheidsraad nog eens samen en geeft daarbij voorbeelden hoe je de adviezen in de praktijk kunt brengen met online tools, supplementen en vermijding van bepaalde stoffen. Voeding Nu dook daarbij nog eens de rapporten in voor verduidelijking en aanvulling.

Cursus kindervoeding en kinderdiëtetiek

Cursus kindervoeding en kinderdiëtetiek

Bij HAN University of Applied Sciences start 16 december de vernieuwde post-HBO cursus Kindervoeding en kinderdiëtetiek voor diëtisten en verwante professionals.

Interview: Marianne Geleijnse, vicevoorzitter Gezondheidsraad

Interview: Marianne Geleijnse, vicevoorzitter Gezondheidsraad

Voor het eerst in de geschiedenis komt de Gezondheidsraad met speciale voedingsaanbevelingen en voedingsnormen voor vitamines en mineralen voor zwangere vrouwen. Een van de opvallende punten: zwangeren wordt aanbevolen meer vis te eten dan de algemene bevolking. Prof. dr. Marianne Geleijnse, vicevoorzitter van de Gezondheidsraad is trots: “Het advies...