‘Te lang zitten verhoogt risico op diabetes type 2 en metabool syndroom’

attachment-zitten

Door minder te zitten zou je een positieve invloed op je gezondheid kunnen uitoefenen, in het bijzonder op het voorkomen van diabetes type 2 en het metabool syndroom. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Maastricht naar associaties tussen het zitgedrag en het glucosemetabolisme en metabool syndroom.

Voor de studie gebruikten de onderzoekers gegevens van een cohortstudie naar diabetes type 2 onder de Zuid-Limburgse bevolking, de zogeheten Maastricht Studie. Het ging om 2497 personen van gemiddeld 60 jaar, waarvan ongeveer de helft man was (52%).

 

De onderzoeksgroep droeg acht opeenvolgende dagen, 24 uur lang, een bewegingssensor op het bovenbeen. Met de sensor werd de tijd dat zij zaten gemeten, evenals onderbrekingen van het zitten, lange zitperiodes (meer dan 30 minuten) en de gemiddelde tijd dat zij zaten. Een glucose-intolerantietest werd afgenomen om de diabetestoestand te bepalen.

Verhoogd risico per uur extra zitten

Van de 2497 proefpersonen hadden 1395 personen (55,9%) een normale glucosewaaarde, 714 personen (28,6%) diabetes type 2 en 388 personen (15,5%) een verminderd glucose metabolisme. Personen met diabetes type 2 brachten de dag gemiddeld 26 minuten langer zittend door dan gezonde personen. Per uur extra zitten, werd een verhoogd risico op diabetes van 22 procent en op het ontwikkelen van het metabool syndroom met 39 procent gevonden.

‘Zitten’ verminderen

Het zitgedrag zou belangrijk kunnen zijn voor het ontwikkelen en vóórkomen van diabetes type 2, aldus het onderzoek. Daarom zouden diabetespreventieprogramma’s moeten inspelen op het verminderen van zitten. Vervolgonderzoek onder mensen met diabetes type 2 is nodig om de gevonden resultaten te kunnen bevestigen.

Lees ook
Kijktip: The Game Changers

Kijktip: The Game Changers

Elke vrijdag deelt de redactie van VoedingNU een kijk-, luister- of leestip. De vrijdagtip van deze week is de Neflix documentaire The Game Changers waarin het verhaal van James Wilks verteld wordt.

Column | Thrill seeken

Column | Thrill seeken

'Waarom doe ik dit eigenlijk?’ vraag ik aan mijn triathlonmaatje. Het is veel te vroeg, het water ijskoud en ik ben ontzéttend nerveus. Eenmaal gestart, zwem ik de spanning en de kou weg en fiets en loop ik de benen uit mijn lijf. Na de finish voel ik me euforisch en ik straal de rest van de dag. Dáárom doe ik dit dus!

Presentatie en aanbod werkt door

Presentatie en aanbod werkt door

Als een straat brandschoon is, gooien mensen minder snel afval op straat, omdat afval laten slingeren blijkbaar niet normaal is in die omgeving. Zo kan de fysieke inrichting van onze voedselomgeving, zoals veel vegetarische producten in de supermarkt, ook mensen laten denken dat een bepaalde keuze of gedrag de sociale norm is. Dat blijkt uit het promotieonderzoek...