Te veel bloedglucose zorgt mogelijk voor hart- en vaatproblemen

attachment-hartaanval

Te veel glucose in het bloed kan mogelijk een gevaarlijk effect hebben op het hart en de bloeddruk. Dit blijkt uit onderzoek van de universiteit van Leicester.

Dr. Richard Rainbow en zijn team onderzochten door middel van elektrofysiologie en myografie het effect van glucose op de bloedvaten. Via elektrofysiologie kunnen de elektrische eigenschappen van cellen en weefsels worden gemeten. Via myografie wordt de werking van de spier en de bijbehorende zenuwen gemeten.

 

Bloedvaten

Rainbow geeft aan dat zijn team heeft kunnen aantonen dat het bloedglucoseniveau effect heeft op de activiteit van de bloedvaten. Hij concludeert dat de bloedvaten sterker samentrekken wanneer het bloedglucoseniveau hoog is. Glucose zou daarom effect hebben op hoeveel bloed door de organen wordt gepompt.

 

Veelbesproken onderwerp

De onderzoekers geven aan dat onder gezondheidsexperts al enige tijd discussie is over de mogelijke gezondheidsrisico’s van te veel suikerrijke producten in het dagelijks dieet, de mogelijke consequenties daarvan op het suikergehalte in het bloed en het effect op de bloedvaten.

 

Voorafgaand onderzoek

Het team van Rainbow bestudeerde al vaker het effect van glucose op het cardiovasculaire systeem (diabetes en hartfunctie). In 2010 concludeerden de onderzoekers al dat niet diabetes alleen zorgt voor een verhoogde kans op overlijden na een hartaanval.  Een verhoogd bloedglucose op zichzelf kan hiervan de oorzaak zijn.

 

In 2014 concludeerden zij dat glucose mogelijk een schadelijk effect heeft op het normaal functioneren van het hart.

 

Op basis van de uitkomsten van deze onderzoeken hebben de onderzoekers in dit recente onderzoek gekeken of het verband tussen het glucoseniveau in het bloed en de contractie van de bloedvaten hier de oorzaak van kan zijn.

Lees ook
Suiker schaadt mogelijk kinderbrein

Suiker schaadt mogelijk kinderbrein

Het (overmatig) consumeren van suiker lijkt de ontwikkeling van een kinderbrein negatief te beïnvloeden, zo toont nieuw onderzoek aan.

Suikertaks op frisdrank leidt tot minder suikerconsumptie

Suikertaks op frisdrank leidt tot minder suikerconsumptie

Brits onderzoek laat zien dat een suikertaks op frisdrank werkt. De heffing, die Engeland in 2018 invoerde, heeft binnen een jaar tijd geleid tot een verlaging van suikerinname, zonder dat er minder frisdrank werd gekocht.

Interview met Wageningse onderzoekers: Biomerker voor suikerinname tackelt nadelen zelfrapportage 

Interview met Wageningse onderzoekers: Biomerker voor suikerinname tackelt nadelen zelfrapportage 

De WHO noemt de bewijslast voor de relatie tussen ziekte, overgewicht en suikerinname ‘van matige kwaliteit’. Dat de bewijslast onvoldoende is, kan veroorzaakt worden door de onnauwkeurigheid van de meetmethoden in onderzoek naar voedingsinname. Een veelgebruikt meetinstrument, dat gevoelig is voor fouten, is zelfrapportage. Dr. Jeanne de Vries en ir....