‘Tekort aan vitamine D verhoogt risico op dementie’

attachment-Vitamine-D-door-zonlicht_cropped-141-446-332-20-19

Oudere mensen met een ernstig tekort aan vitamine D hebben een verhoogde kans om dementie te ontwikkelen. Dit suggereren Britse onderzoekers naar aanleiding van hun onderzoek, waarbij ze keken naar 1650 mensen ouder dan 65 jaar.

Volgens de onderzoekers is dit het grootste onderzoek op dit gebied, zo meldt de Telegraaf. Toch zeggen de onderzoekers dat het nog te vroeg is om oudere mensen preventief vitamine D te laten innemen. Ze kunnen met deze resultaten nog niet aantonen dat een lage vitamine D-spiegel dementie veroorzaakt.

 

Gevolgen voor de volksgezondheid

Vervolgonderzoek is nodig om vast te stellen of het eten van voeding waar vitamine D in zit, dementie kan vertragen of zelfs voorkomen. Daarentegen noemen ze de bevindingen zeer bemoedigend en zou het onderzoek enorme gevolgen kunnen hebben voor de volksgezondheid.

 

Omzetten in vitamine D

Vitamine D is een van de weinige vitamines die het lichaam zelf kan maken, wanneer het blootgesteld wordt aan de zon. De huid van oudere mensen kan het zonlicht minder goed omzetten in vitamine D, waardoor ze meer kans hebben op een tekort.

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...