The Food Lab verbindt student en stad

tafel groep eten

Beels: fauxels via Pexels

Van suikerarme baklava tot zeewiermayonaise. Studenten Voeding en Diëtetiek van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) ontwikkelen nieuwe foodconcepten in The Food Lab. 

Bij The Food Lab bedenken en produceren studenten Voeding en Diëtetiek duurzame en gezonde voedingsconcepten. De experimenten vormen oplossingen voor vraagstukken uit de praktijk. Het project wil op die manier een duurzame verbinding vormen tussen onderwijs, praktijk en lectoraat.

In 2017 ontdekte Lars Vierbergen, projectleider van The Food Lab, dat 80 procent van de producten in het campusrestaurant van de HvA niet voldeed aan de richtlijnen voor gezonde voeding. Om daar iets aan te doen had Vierbergen een flexibele experimenteeromgeving nodig. Dat werd The Food Lab. In een nieuwsartikel op hva.nl over het project vertelt hij: “Opdrachten uit de praktijk pakken we snel op. Voedingsconcepten worden er uitgedacht, onderzocht en getest. Met onze producten willen we een bijdrage leveren aan een vitale stad. Dat is niet alleen een gezonde en duurzame stad, maar ook een gezellige stad. Onze producten zijn daarom niet alleen gericht op fysieke gezondheid. We denken ook mee in bredere maatschappelijke vraagstukken die een link hebben met voedsel.”

Inmiddels zijn er verschillende producten van The Food Lab verkrijgbaar in het restaurant van de HvA, bijvoorbeeld volkoren bananenbrood zonder toegevoegde suikers en zout. Ook bedacht The Food Lab na een verzoek van een Amsterdamse bakker een nieuwe receptuur voor baklava met minder suiker. Een derde voorbeeld is de zeewiermayonaise van Seamore, die even romig is dan reguliere mayo maar veel minder vet, aldus Vierbergen.

Jaarlijks onderzoeken en testen Voeding en Diëtetiek-studenten zo’n 15 foodconcepten. Vierbergen: “We zijn met The Food Lab steeds meer aanwezig binnen het curriculum. Zo werken we in het eerste jaar bijvoorbeeld samen met een suikervrije bakker in Amsterdam. Studenten mogen allerlei alternatieven bedenken voor roze koeken en brownies. Wij denken mee.”

Dit nieuwsbericht staat ook in Voeding Nu 5.

Lees ook
Stem op je favoriet voor de Gezonde Innovatie Awards

Stem op je favoriet voor de Gezonde Innovatie Awards

Tot en met zondag 16 januari kun je stemmen op je favoriete innovaties voor de Gezonde Innovatie Awards, een complimentenprijs voor producten en initiatieven die bijdragen aan een gezonder eetpatroon. Foodlog en FoodPersonality reiken de prijs uit.

Studenten Inholland Delft presenteren innovatieve food-startups

Studenten Inholland Delft presenteren innovatieve food-startups

Van glutenvrije poffertjes tot een likeur van overgebleven sinaasappelschillen. Ook dit jaar brengen studenten van de opleiding Food Commerce and Technology in Delft nieuwe producten en diensten op de markt, tijdens de minor Challenge Ondernemen.

€40 miljoen voor gezonde voeding op Antwerpse scholen

€40 miljoen voor gezonde voeding op Antwerpse scholen

De stad Antwerpen trekt €40 miljoen uit voor gezonde maaltijden op kleuter- en basisscholen. Aanleiding is de slechte gesteldheid van het eetpatroon van basisschoolkinderen.