The Food Lab verbindt student en stad
Beels: fauxels via Pexels
Van suikerarme baklava tot zeewiermayonaise. Studenten Voeding en Diëtetiek van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) ontwikkelen nieuwe foodconcepten in The Food Lab.
Bij The Food Lab bedenken en produceren studenten Voeding en Diëtetiek duurzame en gezonde voedingsconcepten. De experimenten vormen oplossingen voor vraagstukken uit de praktijk. Het project wil op die manier een duurzame verbinding vormen tussen onderwijs, praktijk en lectoraat.
In 2017 ontdekte Lars Vierbergen, projectleider van The Food Lab, dat 80 procent van de producten in het campusrestaurant van de HvA niet voldeed aan de richtlijnen voor gezonde voeding. Om daar iets aan te doen had Vierbergen een flexibele experimenteeromgeving nodig. Dat werd The Food Lab. In een nieuwsartikel op hva.nl over het project vertelt hij: “Opdrachten uit de praktijk pakken we snel op. Voedingsconcepten worden er uitgedacht, onderzocht en getest. Met onze producten willen we een bijdrage leveren aan een vitale stad. Dat is niet alleen een gezonde en duurzame stad, maar ook een gezellige stad. Onze producten zijn daarom niet alleen gericht op fysieke gezondheid. We denken ook mee in bredere maatschappelijke vraagstukken die een link hebben met voedsel.”
Inmiddels zijn er verschillende producten van The Food Lab verkrijgbaar in het restaurant van de HvA, bijvoorbeeld volkoren bananenbrood zonder toegevoegde suikers en zout. Ook bedacht The Food Lab na een verzoek van een Amsterdamse bakker een nieuwe receptuur voor baklava met minder suiker. Een derde voorbeeld is de zeewiermayonaise van Seamore, die even romig is dan reguliere mayo maar veel minder vet, aldus Vierbergen.
Jaarlijks onderzoeken en testen Voeding en Diëtetiek-studenten zo’n 15 foodconcepten. Vierbergen: “We zijn met The Food Lab steeds meer aanwezig binnen het curriculum. Zo werken we in het eerste jaar bijvoorbeeld samen met een suikervrije bakker in Amsterdam. Studenten mogen allerlei alternatieven bedenken voor roze koeken en brownies. Wij denken mee.”
Dit nieuwsbericht staat ook in Voeding Nu 5.
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
Het belang van ervaringsgerichte voedseleducatie
Hoe groeien tomaten? Wat is gezonder: groenten stomen of koken? Vragen die het gros van de Nederlanders moeilijk te beantwoorden vindt, terwijl voedselvaardigheden en voedingskennis juist de basis zijn voor goede gezondheid.
HAS-studenten presenteren vernieuwende concepten voor uitdagingen in food
De FoodmanShip Awards 2023 van HAS green academy zijn 31 januari tijdens de HAS Food Experience uitgereikt aan negen veelbelovende jonge talenten. De studenten van HAS green academy bedachten vernieuwende oplossingen voor uitdagingen in food en food-systemen voor vandaag en morgen binnen het thema ‘We’re on fire!’. In de winnende concepten is veel aandacht...
Lesprogramma Smaaklessen van WUR opnieuw als effectief beoordeeld
Het lesprogramma Smaaklessen van Wageningen University & Research is opnieuw erkend door het Centrum Gezond Leven van het RIVM. Het lesprogramma, dat elke vijf jaar wordt beoordeeld op kwaliteit, uitvoerbaarheid en effectiviteit, heeft de erkenning ‘Eerste aanwijzingen voor effectiviteit’ gekregen. De erkenning is verkregen op basis van resultaten uit...