The Food Lab verbindt student en stad

tafel groep eten

Beels: fauxels via Pexels

Van suikerarme baklava tot zeewiermayonaise. Studenten Voeding en Diëtetiek van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) ontwikkelen nieuwe foodconcepten in The Food Lab. 

Bij The Food Lab bedenken en produceren studenten Voeding en Diëtetiek duurzame en gezonde voedingsconcepten. De experimenten vormen oplossingen voor vraagstukken uit de praktijk. Het project wil op die manier een duurzame verbinding vormen tussen onderwijs, praktijk en lectoraat.

In 2017 ontdekte Lars Vierbergen, projectleider van The Food Lab, dat 80 procent van de producten in het campusrestaurant van de HvA niet voldeed aan de richtlijnen voor gezonde voeding. Om daar iets aan te doen had Vierbergen een flexibele experimenteeromgeving nodig. Dat werd The Food Lab. In een nieuwsartikel op hva.nl over het project vertelt hij: “Opdrachten uit de praktijk pakken we snel op. Voedingsconcepten worden er uitgedacht, onderzocht en getest. Met onze producten willen we een bijdrage leveren aan een vitale stad. Dat is niet alleen een gezonde en duurzame stad, maar ook een gezellige stad. Onze producten zijn daarom niet alleen gericht op fysieke gezondheid. We denken ook mee in bredere maatschappelijke vraagstukken die een link hebben met voedsel.”

Inmiddels zijn er verschillende producten van The Food Lab verkrijgbaar in het restaurant van de HvA, bijvoorbeeld volkoren bananenbrood zonder toegevoegde suikers en zout. Ook bedacht The Food Lab na een verzoek van een Amsterdamse bakker een nieuwe receptuur voor baklava met minder suiker. Een derde voorbeeld is de zeewiermayonaise van Seamore, die even romig is dan reguliere mayo maar veel minder vet, aldus Vierbergen.

Jaarlijks onderzoeken en testen Voeding en Diëtetiek-studenten zo’n 15 foodconcepten. Vierbergen: “We zijn met The Food Lab steeds meer aanwezig binnen het curriculum. Zo werken we in het eerste jaar bijvoorbeeld samen met een suikervrije bakker in Amsterdam. Studenten mogen allerlei alternatieven bedenken voor roze koeken en brownies. Wij denken mee.”

Dit nieuwsbericht staat ook in Voeding Nu 5.

Lees ook
Gans als borrelhapje

Gans als borrelhapje

In ons land hebben we een overschot aan wilde ganzen. Kun je daar iets mee? Een aantal studenten bedacht een toepassing, in de vorm van borrelhapjes. Willemijn ten Hoor (22) besloot het concept verder uit te breiden en staat nu aan het roer van Saucijs UNIQ.

Studenten winnen Food Boost Challenge met gezonde smoothies

Studenten winnen Food Boost Challenge met gezonde smoothies

Op 24 mei pitchten tien studententeams tijdens de Food Boost Challenge hun idee om jongeren meer groente- en fruitproducten te laten eten. Team Veggie Smooth kwam als winnaar uit de bus met hun concept van aantrekkelijke, gezonde smoothies waarin 60% groente en 40% fruit verstopt zitten.

Prentenboek over gezonde voeding voor basisscholen

Prentenboek over gezonde voeding voor basisscholen

Studio Groot doneert samen met Koppert Cress een prentenboek over gezonde voeding aan alle basisscholen in Westland en Midden-Delfland. Het boek vertelt kinderen de do’s en don’ts van gezonde voeding en legt uit waarom vitamines belangrijk zijn.