The Food Lab verbindt student en stad

tafel groep eten

Beels: fauxels via Pexels

Van suikerarme baklava tot zeewiermayonaise. Studenten Voeding en Diëtetiek van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) ontwikkelen nieuwe foodconcepten in The Food Lab. 

Bij The Food Lab bedenken en produceren studenten Voeding en Diëtetiek duurzame en gezonde voedingsconcepten. De experimenten vormen oplossingen voor vraagstukken uit de praktijk. Het project wil op die manier een duurzame verbinding vormen tussen onderwijs, praktijk en lectoraat.

In 2017 ontdekte Lars Vierbergen, projectleider van The Food Lab, dat 80 procent van de producten in het campusrestaurant van de HvA niet voldeed aan de richtlijnen voor gezonde voeding. Om daar iets aan te doen had Vierbergen een flexibele experimenteeromgeving nodig. Dat werd The Food Lab. In een nieuwsartikel op hva.nl over het project vertelt hij: “Opdrachten uit de praktijk pakken we snel op. Voedingsconcepten worden er uitgedacht, onderzocht en getest. Met onze producten willen we een bijdrage leveren aan een vitale stad. Dat is niet alleen een gezonde en duurzame stad, maar ook een gezellige stad. Onze producten zijn daarom niet alleen gericht op fysieke gezondheid. We denken ook mee in bredere maatschappelijke vraagstukken die een link hebben met voedsel.”

Inmiddels zijn er verschillende producten van The Food Lab verkrijgbaar in het restaurant van de HvA, bijvoorbeeld volkoren bananenbrood zonder toegevoegde suikers en zout. Ook bedacht The Food Lab na een verzoek van een Amsterdamse bakker een nieuwe receptuur voor baklava met minder suiker. Een derde voorbeeld is de zeewiermayonaise van Seamore, die even romig is dan reguliere mayo maar veel minder vet, aldus Vierbergen.

Jaarlijks onderzoeken en testen Voeding en Diëtetiek-studenten zo’n 15 foodconcepten. Vierbergen: “We zijn met The Food Lab steeds meer aanwezig binnen het curriculum. Zo werken we in het eerste jaar bijvoorbeeld samen met een suikervrije bakker in Amsterdam. Studenten mogen allerlei alternatieven bedenken voor roze koeken en brownies. Wij denken mee.”

Dit nieuwsbericht staat ook in Voeding Nu 5.

Lees ook
‘Lange leefstijlinterventie kinderen met obesitas werkt’

‘Lange leefstijlinterventie kinderen met obesitas werkt’

Wat is volgens hoogleraar en kinderarts prof. dr. Anita Vreugdenhil van het Maastricht UMC+ (MUMC+) het belangrijkste voor kinderen met ernstig overgewicht of obesitas om tot een gezonde leefstijl te komen? “Langdurige begeleiding op maat. We weten dat het werkt.”

ZonMw-projecten brengen studenten samen

ZonMw-projecten brengen studenten samen

Preventie wordt binnen de zorg steeds belangrijker, maar hoe integreer je dat in een opleiding? Interprofessionele samenwerking is daarbij cruciaal, aldus Public Health-docent Anna Kersten.

Educatief Programma Floriade doet oproep naar vraagstukken rondom duurzaamheid

Educatief Programma Floriade doet oproep naar vraagstukken rondom duurzaamheid

Onderwijsinstituut Aeres is voor het Educatief Programma Floriade op zoek naar vraagstukken en projecten rondom duurzaamheid, waar leerlingen en studenten mee aan de slag kunnen gaan, met als doel om jonge mensen te interesseren in duurzaamheidsthema’s (waaronder voeding en gezondheid).