TNO: ‘Allergische reacties doordat voedseletiketten niet kloppen’

allergy food

Mensen met een voedselallergie krijgen allergische reacties door verkeerde of onvolledige waarschuwingen voor allergenen op voedseletiketten. Dit blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht en TNO gepubliceerd in het The Journal Of Allergy and Clinical Immunology.

In het onderzoek werden 157 mensen met een voedselallergie een jaar lang gevolgd. Bijna de helft van de deelnemers kreeg ondanks rekening te houden met allergenenlijsten op voedseletiketten toch een allergische reactie.

Mensen naar spoedeisende hulp

'Er zijn in ons land een half miljoen mensen met een voedselallergie. Wij hebben 157 mensen gevolgd en daarvan moesten er zes naar de spoedeisende hulp', zegt TNO-onderzoekster Marty Blom.

'Dit onderzoek laat voor het eerst zien dat de onduidelijke allergiewaarschuwingen ook daadwerkelijk tot een groot aantal allergische reacties leiden. Als er geen waarschuwing op staat dan kan het dus zijn dat er gewoon wel allergenen inzitten, en omgekeerd, allergenen waarvoor gewaarschuwd wordt worden vaak niet aangetroffen.'

Allergische reacties

De deelnemers aan het onderzoek moesten hun allergische reacties melden bij de wetenschappers. Allergische reacties bestonden veelal  uit jeukende ogen en overgeven, maar ook uit levensbedreigende reacties als zwellingen in de keel en effecten op longen en hart.

Monster opsturen voor onderzoek

Verder moesten de respondenten ook een monster van het product, waarop zij de reactie kregen, opsturen voor onderzoek. Hieruit blijkt dat de helft van de producten waarop helemaal geen waarschuwing stond toch allergenen zoals melk, ei, pinda of hazelnoot bevatten. In voedingsmiddelen waarop wel een allergenenwaarschuwing stond, klopte deze niet altijd met wat in het product gevonden werd.

Voorverpakt eten

Volgens de onderzoekers vonden er vooral allergische reacties plaats als gevolg van het eten van brood, koekjes en chocola. Enkele keren gebeurde dit ook bij het consumeren van soep, ijs of vlees. Vooral in monsters van voorverpakte voedingsmiddelen bleek dat in bijna driekwart van de producten allergenen zaten waarvoor niet werd gewaarschuwd.

Europese regelgeving

Geer Houben, Principle Scientist bij TNO en hoogleraar bij het UMC Utrecht, zegt dat er betere Europese regelgeving moet komen voor waarschuwingen op voedseletikettering.

'Bedrijven en overheden moeten hun verantwoordelijkheid nemen en zorgen voor een goede signalering van allergenen. In Australië en Nieuw-Zeeland bestaan dergelijke regels al. Alleen heeft het in Europa geen prioriteit en plaatst het mensen met een voedselallergie dagelijks voor onnodige risico’s.'

Lees ook
Titaniumdioxide (E171) wordt verboden in voedingsmiddelen

Titaniumdioxide (E171) wordt verboden in voedingsmiddelen

Vanaf volgend jaar geldt een EU-breed verbod op de witte kleurstof E171, ofwel titaniumdioxide, in voedingsmiddelen. Lidstaten van de Europese Unie zijn akkoord gegaan met het voorstel dat de Europese Commisie in mei 2021 deed.

Petitie 'Maak ons eten weer gezond' 16.000 keer getekend

Petitie 'Maak ons eten weer gezond' 16.000 keer getekend

‘Maak ons eten weer gezond!’ Dat is de oproep aan het nieuwe kabinet van bijna 16.000 Nederlanders die hun handtekening hebben gezet onder de petitie van de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie en Team Gezonde Voeding Nu.

Foodwatch dient klacht in tegen McDonald’s

Foodwatch dient klacht in tegen McDonald’s

Voedselwaakhond Foodwatch stelt dat McDonald’s de regels heeft gebroken wat betreft kindermarketing en dient daarom bij de Reclame Code Commissie (RCC) een klacht in tegen de fastfoodketen.