Too Good To Go effectief concept tegen voedselverspilling
Met de app Too Good To Go wordt er minder eten weggegooid. Gebruikers consumeren negentig procent van hun producten die ze via de app hebben gekocht.
Hiermee is volgens de Wageningen Universiteit aangetoond dat het concept Too Good To Go effectief werkt tegen voedselverspilling.
De app verkoopt producten in de vorm van een box die anders weggegooid moeten worden. De boxen worden voor een derde van de verkoopprijs verkocht. Het gaat om verse producten als brood, zuivel, groenten of kant-en-klaar maaltijden die nog prima bruikbaar zijn maar niet meer in de winkel verkocht mogen worden.
Bij het kopen van box weet je van tevoren niet wat er in de box zit.
Verrassingseffect
Het onderzoek is gedaan onder meer dan zeshonderd gebruikers van de app. Hieruit blijkt dat 35 procent van de gebruikers meedoet om voedselverspilling tegen te gaan. 26 procent geeft aan dat zij mee doen voor het verrassingseffect en twintig procent zegt dat de lage prijs voor hun een rol speelt. Ook blijkt dat mensen hun best doen om niks weg te gooien wat over blijft van hun Too Good To Go aankoop. Slechts acht procent van de respondenten gooit iets weg wat overblijft.
De gebruikers van de app geven ook aan het gebruiksgemak te waarderen en het gemak van het bepalen van de ophaallocatie. Ook zien de gebruikers het spelelement met verrassingseffect van de app als positief.
Reductie
De Wageningen Universiteit is een van de bedenkers van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling. De ambitie is om in 2030 vijftig procent reductie van voedselverspilling te bereiken. Met de uitkomsten van dit onderzoek weet Wageningen Universiteit beter wat werkt en kunnen ze beter hun ambitie bereiken.
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
Lidl doneert 1,3 miljoen porties groente en fruit aan Voedselbanken
Lidl gaat jaarlijks 600.000 kilo groente en fruit doneren aan Voedselbanken Nederland, wat gelijk staat aan ruim 1,3 miljoen porties groente en fruit. Dat maakte de supermarktketen bekend tijdens het jubileumdiner in de Kookfabriek in Utrecht waar Lidl en Voedselbanken Nederland hun 10-jarige samenwerking vierden.
Voeding in de media | week 9-2023
Nederlanders zijn gezonder gaan eten en drinken, Britse supermarkten kampen met ernstige groenten en fruit tekorten en kurkuma blijkt toch minder nuttig te zijn. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.
Flevolandse zorgorganisaties in actie om voedselverspilling tegen te gaan
In opdracht van provincie Flevoland en gemeente Lelystad zijn vijf Flevolandse zorglocaties van Coloriet en Woonzorg Flevoland samen met Greendish de uitdaging aangegaan om voedselverspilling tegen te gaan. Op elke locatie is de voedselverspilling in hun keuken, koelkast en op het bord gemeten om hun kennis en bewustzijn te vergroten. Met als resultaat:...