Top tien supplementen: multivitamine het populairst

attachment-dietary-supplement

De titel Supplement van het jaar ging eerder naar vitamine D (2017), magnesium (2018) en kurkuma (2019), maar dit jaar is er een onverwachte winnaar. Multivitamine is het favoriete supplement van 2020.

De verkiezing waarbij mensen stemmen op vitamines, minderalen, kruiden en overige supplementen werd georganiseerd door Supplementeninfo. De organisatie noemt het verrassend dat multivitamine de favoriet is. Vorig jaar eindigde het nog op de vijfde plek. Op de tweede en derde plek eindigen dit jaar Vitamine D en visolie.

Supplementen top 10

 • De volledige top 10 ziet er als volgt uit:
 • 1. Multivitamine
 • 2. Vitamine D
 • 3. Visolie (omega-3 vetzuren)
 • 4. Magnesium
 • 5. Vitamine C
 • 6. Kurkuma
 • 7. Probiotica
 • 8. Cranberry
 • 9. Vitamine B12
 • 10. Echinacea

Waarom multivitamine?

Multivitamine bevat hoofdzakelijk vitamines en mineralen, net zoals groente en fruit. De samenstelling en dosering van een multivitamine kan verschillen. Ook zijn er multivitaminesupplementen die gericht zijn op specifieke groepen gebruikers zoals ouderen, kinderen of zwangere vrouwen.

Hoop op betere weerstand

fietsen-300x200 Gevraagd naar de reden voor het slikken van een vitaminesupplement, geven mensen volgens Supplementeninfo als voornaamste redenen: ’werken aan een betere weerstand of het nastreven van een gezonde leefstijl’. Als derde belangrijkste reden geven mensen aan bang te zijn voor tekorten in hun voeding. Behoud van sterke botten, een betere stoelgang of een beter geheugen zijn andere belangrijke redenen.

Overbodig

Het advies vanuit de Gezondheidsraad over voedingsstofsupplementen is dat deze niet nodig zijn. Alleen speciale groepen, zoals zwangere vrouwen en ouderen, hebben volgens het advies baat bij suppletie. Uit de voedselconsumptiepeilingen uit 2016  blijkt dat Nederlanders minder groente en fruit consumeren dan de richtlijnen van de Gezondheidsraad. Van de volwassen gebruikt 43% een supplement  met een hoger gebruik door vrouwen dan mannen. Meer dan de helft doet dat dus niet en volgt de officiële richtlijn.

Lees ook
Leestip: Salt, sugar, fat door Michael Moss

Leestip: Salt, sugar, fat door Michael Moss

Elke vrijdag deelt de redactie van Voeding Nu een kijk-, luister- of leestip. Vandaag tippen we het boek Salt, sugar, fat van Michael Moss.

€1,2 miljoen voor vitaminestart-up Yummygums

€1,2 miljoen voor vitaminestart-up Yummygums

Vitaminemerk Yummygums heeft €1,2 miljoen aan investeringen binnen gehaald via een groep business angels an Rabobank. De Nederlandse start-up gaat het groeigeld gebruiken voor marketing en uitbreiding in Europa.

Eetgedrag Nederlanders veranderd door COVID-19

Eetgedrag Nederlanders veranderd door COVID-19

22% van de Nederlanders eten sinds de coronacrisis gezonder en 12% juist minder gezond. Dit kwam uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) naar het effect van de pandemie op ons eetgedrag.