ToyBox-project: Kleuters moeten meer bewegen

attachment-geen-afbeelding-vmtfood-be

De aanpak van zwaarlijvigheid bij kleuters vraagt nadrukkelijk meer lichaamsbeweging. Ouders en leerkrachten zien dit echter anders, zo blijkt uit het doctoraatsonderzoek van Marieke De Craemer (UGent). Zij pleit ook voor beperking van de inname van ongezonde voeding door kleuters.

Leerkrachten en ouders dragen een gedeelde verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat kinderen niet zwaarlijvig worden. Bewegen is van levensbelang!

Wereldwijd gezondheidsprobleem

Zwaarlijvigheid is een wereldwijd gezondheidsprobleem waar ook Vlaamse kleuters mee te kampen krijgen. De hoofdoorzaak: het merendeel van de dag brengen ze zittend door en bewegen ze te weinig. Deze conclusie kan getrokken worden uit het doctoraatsonderzoek van Marieke De Craemer van de vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen van de Universiteit Gent. Zij bestudeerde de fysieke activiteit bij vier- tot zesjarigen.

De cijfers liegen er niet om

Het onderzoek kadert binnen het Europese ToyBox-project, dat de bewegingspatronen van kleuters uit 6 Europese landen (België, Bulgarije, Duitsland, Griekenland, Polen en Spanje) in kaart bracht. Bij Vlaamse vier- tot zesjarigen is al 9% van de jongens en 13% van de meisjes zwaarlijvig. 50 tot 80% van hun dag bestaat uit activiteiten waarbij ze stilzitten, zoals lezen, knutselen, tv-kijken of computerspelletjes spelen. Bovendien bewegen kleuters op schooldagen meer dan in het weekend: dan spenderen ze meer tijd aan tv, computer of gameconsoles, of gaan ze op familiebezoek.

Ouders en leerkrachten zien liever zittende kleuters

Opvallend in het onderzoek is dat uit de gesprekken met ouders en leerkrachten uit deze landen bleek dat zij meer beweging voor kleuters onnodig vinden. "Leerkrachten vinden het daarnaast ook belangrijk dat kleuters leren stilzitten in de klas als voorbereiding op het eerste leerjaar", aldus Marieke De Craemer. De cijfers die wijzen op obesitas bij jonge kinderen, vereisen echter het tegenovergestelde: kleuters moeten niet leren om stil te zitten, maar zouden net meer moeten bewegen, zowel op school als thuis. Marieke De Craemer formuleerde hiervoor enkele tips voor leerkrachten en ouders. Zo raad ze leerkrachten bijvoorbeeld aan om de kinderen meer rechtstaand te laten tekenen, schilderen of knutselen. Ouders zouden hun kind bijvoorbeeld mee moeten laten doen aan georganiseerde activiteiten waarbij het veel kan bewegen.

Gezonde voeding

Over de voeding zegt Marieke De Craemer: "Het is belangrijk dat de inname van ongezonde dranken en tussendoortjes bij kleuters zoveel mogelijk beperkt wordt. Zo is het bijvoorbeeld beter om deze enkel aan te bieden bij speciale gelegenheden (bv. op een verjaardagsfeestje, enkel in het weekend). Op de kleuterschool zou het beter zijn om enkel water aan te bieden in plaats van gesuikerde dranken zoals fruitsap of chocomelk."

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...