Uitspraak Amerikaanse rechter komt volgens koffiebranche door omgekeerde bewijslast

attachment-kopje-koffie

Vorige week concludeerde een rechter in Californië dat er een waarschuwing op koffie moet komen vanwege de kankerverwekkende stof acrylamide die vrijkomt bij de verhitting van koffiebonen. De aangeklaagde koffiebedrijven konden niet bewijzen dat de stoffen in koffie onschadelijk zijn.

De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Koffie en Thee sector (Koffie en Thee Nederland) zegt in een reactie dat interpretatie van de wetenschappelijke literatuur overgelaten moet worden aan autoriteiten. ‘Deze geven aan dat koffie past in een gezond eetpatroon en dat het niet als kankerverwekkend geclassificeerd kan worden voor mensen.’

Paar koppen koffie

De uitspraak van de Amerikaanse rechter focust zich op acrylamide, een stof die kan ontstaan als zetmeelrijke producten verhit worden boven de 120 graden Celsius. Volgens het Voedingscentrum passen een paar koppen koffie per dag wel in een gezond eetpatroon. Al moeten de fabrikanten van koffie wel voorzorgsmaatregelen treffen om de hoeveelheid acrylamide in koffie te beperken.

Dierstudies

Het Voedingscentrum geeft aan dat ‘dierproeven laten zien dat acrylamide kankerverwekkend kan zijn voor muizen en ratten. Onderzoeken bij mensen zijn beperkt en niet helemaal sluitend. Toch concludeert EFSA op basis van dierstudies dat de inname van acrylamide via voeding het risico op het ontwikkelen van kanker bij mensen mogelijk kan verhogen.’

Niet kankerverwekkend

Koffie en Thee Nederland benadrukt echter dat uit onderzoek van de International Agency for Research on Cancer(IARC) blijkt dat koffie niet als kankerverwekkend geclassificeerd kan worden. ‘Dit alles staat haaks op het oordeel van de rechter in Californië en Koffie en Thee Nederland is onverminderd van mening dat koffie past in een verantwoord voedingspatroon en een gezonde leefstijl.’

Omgekeerde bewijslast

Volgens Nelleke Hijmans, woordvoerder van Koffie en Thee Nederland, is de rechtszaak opvallend, maar komt het door het omgekeerde bewijslastprincipe waarvan gebruikt wordt gemaakt in Amerika. Dit geldt niet in Nederland.

‘Wat omgekeerde bewijslast betekent is dat als er niet is aangetoond dat iets onschadelijk is (in plaats van aantonen dat iets wel schadelijk is), er dan voldoende reden blijkt voor een waarschuwing op het etiket. Als je die lijn volgt dan zou je op  allerlei producten die we dagelijks consumeren wel een waarschuwing kunnen zetten,’ aldus de woordvoerder.

Lees ook
Blockchain voor transparante koffieketen

Blockchain voor transparante koffieketen

Het nieuw opgerichte FarmersDirect Coffee wil de koffieproductieketen van begin tot eind transparant maken met behulp van open source blockchain-technologie. Hierdoor moeten koffieboeren een betere onderhandelingspositie krijgen.

Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Animatie over de gezondheidseffecten van koffie

Animatie over de gezondheidseffecten van koffie

Het Kenniscentrum Koffie & Gezondheid heeft een animatie gemaakt om een aantal belangrijke gezondheidseffecten van het drinken van koffie op een rijtje te zetten.