UMC Utrecht, TNO en nVWA onderzoeken allergische reacties

attachment-UMC-Utrecht-onderzoek-allergische-reacties_cropped-102-446-332-19-78

Het UMC Utrecht, TNO en de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit doen samen onderzoek naar hoe vaak onverwachte allergische reacties bij mensen met een voedselallergie voorkomen, en wat de oorzaken hiervan zijn.

250 patiënten van het UMC met een voedselallergie houden een jaar lang bij wanneer en waarvan ze onverwachte allergische reacties ondervinden. Het is de eerste keer dat patiënten op deze manier onverwachte reacties bijhouden in een wetenschappelijk onderzoek.

Verantwoordelijk allergeen

Iedere onverwachte allergische reactie wordt door de onderzoekers nagegaan. Er wordt gekeken naar het voedingsmiddel waar het om gaat en naar welk allergeen verantwoordelijk is geweest voor de reactie. Eind 2014 zullen de resultaten van dit onderzoek bekend zijn.

 

Onduidelijk of onvolledig etiket

Mensen met een allergie voor een bepaald product kunnen ernstig ziek worden na het eten ervan. Het enige wat men hiertegen kan doen is het product vermijden. In de praktijk blijkt dat patiënten toch risico lopen op een onverwachte allergische reactie. Oorzaken hiervan zijn een onduidelijk of onvolledig etiket en kruisbesmetting in de keuken of fabriek waar het product wordt verwerkt.

 

Meer over
Lees ook
HAK hoopt op teelt Hollandse kikkererwt

HAK hoopt op teelt Hollandse kikkererwt

Groente- en peulvruchtenfabrikant HAK laat dit jaar opnieuw kikkererwten telen in Zeeuws-Vlaanderen. Dit is een tweede proef na een succesvolle eerste proef in 2018. Hiermee streeft HAK ernaar zoveel mogelijk van haar groenten en peulvruchten lokaal te verbouwen.Na de succesvolle eerste proef vorig jaar, wil HAK door middel van een tweede testperiode...

NAGF: ‘Nudging in de supermarkt stimuleert de verkoop van groenten en fruit’

NAGF: ‘Nudging in de supermarkt stimuleert de verkoop van groenten en fruit’

Nudges om de verkoop van groenten en fruit in supermarkten te stimuleren, hebben een positief effect. Met een paar simpele nudges zijn consumenten aan te sporen om meer groenten en fruit te kopen.Onlangs gaf een Brits onderzoek suggesties voor de inrichting van een gezonde supermarkt. Het Nederlandse Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) voerde...

Omzet vleesvervangers in tweeënhalf jaar 51% gestegen

Omzet vleesvervangers in tweeënhalf jaar 51% gestegen

Een nieuw onderzoek van IRI Nederland laat zien dat de omzet van vleesvervangers sinds 2017 met 51% is gestegen. De omzet van vers vlees daarentegen is gedaald. De omzet van vlees is nog steeds wel het hoogst.De populariteit van vleesvervangers neemt toe. ABN Amro voorspelde eerder dit jaar al dat de vleesvervangermarkt zowel in 2019 als in 2020 met...