‘Veel en langdurig zitten is slecht voor de gezondheid’

attachment-computers-584435-m

‘De duur dat mensen op een dag zitten is geassocieerd met een hoger risico op hart- en vaatziekten, diabetes, kanker en voortijdig sterven. Het maakt daarbij niet uit hoe veel bewogen wordt in de overige tijd.’

Onderzoekers van University Health Network (UHN) in Toronto, Canada, vonden deze associatie in hun onderzoek Sedentary Time and Its Association With Risk for Disease Incidence, Mortality, and Hospitalization in Adults: A Systematic Review and Meta-analysis. De resultaten zijn gepubliceerd in Annals of Internal Medicine.

 

Meta-analyse

Voor de meta-analyse gebruikte de onderzoekers 47 verschillende studies die het verband onderzochten tussen sedentair gedrag bij volwassenen, gecorrigeerd voor lichamelijke activiteit, en verschillende ziektes, risicofactoren en vroege dood.

 

Effect

De onderzoekers vonden een negatief effect van de tijd van zitten op de gezondheid. Daarentegen blijkt dit effect meer uitgesproken te zijn bij mensen die naast het zitten niet of weinig bewegen, dan de mensen die veel bewegen.

 

Meer dan de helft zittend

‘Meer dan de helft van een gemiddelde dag van een gemiddeld mens wordt zittend doorgebracht: werken, tv-kijken, achter de computer,’ zegt Dr. David Alter, onderzoeker bij Toronto Rehab van UHN. ‘Als iemand 23,5 uur op een dag zit, dan is 30 minuten bewegen niet genoeg om het negatieve effect teniet te doen.’

 

Lees verder op Voeding Nu online

'Inactiviteit is ongezonder dan obesitas'

Beweging verandert genexpressie

Lees ook
Boekfragment | Verwerking vet en glucose gaat hand-in-hand

Boekfragment | Verwerking vet en glucose gaat hand-in-hand

Steeds meer mensen ontwikkelen diabetes type 2. Deze aandoening werd lang beschouwd als een ongeneeslijke, chronische ziekte. In Leven zonder diabetes legt professor Roy Taylor uit hoe diabetes type 2 zich ontwikkelt en biedt hij een dieetprogramma waarmee je de aandoening kunt omkeren.

Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Gisteren ging de vierde Nationale Suiker Challenge van start. Dit jaar proberen 50.000 Nederlanders een week lang geen producten te eten en te drinken met toegevoegde suikers.

Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”