‘Veel melk drinken kan risico op kanker verhogen’

attachment-milk1cropped100356259383

Het drinken van grote hoeveelheden melk kan het risico op sommige vormen van kanker verhogen. Daarnaast krijgen mensen die meer dan twee glazen melk per dag drinken, niet minder botbreuken dan degenen die minder melk drinken.

Dit zegt professor Walter Willet, een Amerikaanse voedingswetenschapper vrijdag tijdens Lof der Geneeskunst, de publiekslezing van het Erasmus MC.  Willet vindt dat voedingsadviesorganisaties voorzichtig moeten zijn met het aanraden van grote hoeveelheden melkproducten. Zo adviseert het Voedingscentrum drie tot vier glazen melk per dag.

 

Melk en kanker

In verschillende studies zijn aanwijzingen gevonden dat het drinken van veel melk het risico op prostaatkanker kan verhogen. Daarnaast zijn er bepaalde vormen van kanker, zoals borstkanker en eierstokkanker die vaker voorkomen bij langere mensen. Mensen die veel melk drinken worden langer, daarom zou het consumeren van veel melkproducten tijdens de kinderjaren het risico op kanker kunnen verhogen.

 

Melk en botbreuken

Uit Amerikaanse bevolkingsstudies is gebleken dat mensen die meer dan twee glazen melk per dag consumeren, net zo vaak botbreuken krijgen als mensen die minder consumeren. Volgens Willet is dit opvallend, omdat adviesorganisaties het drinken van veel melk aanmoedigen omdat je er sterke botten van zou krijgen.

 

De positieve effecten van melk

Er zijn ook positieve effecten van melk, laat Willet weten. De kans op darmkanker kan door melk drinken juist afnemen. Er moet nog onderzocht worden bij welke hoeveelheid de voordelen voor de gezondheid groter zijn dan de nadelen. “Tot die tijd moeten we voorzichtig zijn met het drinken van grote hoeveelheden melk. Twee glazen per dag is veel”, aldus Willet.

Voedingscentrum verandert zuiveladviezen niet
Het Voedingscentrum vindt zuivel en dus ook melk een belangrijke leverancier van eiwitten, calcium en vitamine B12 voor Nederland. Volgens de voorlichtingsorganisatie is er geen wetenschappelijk bewijs voor een negatief effect van melk op prostaatkanker. De bewering van Willet is voor het Voedingscentrum geen aanleiding om de huidige zuiveladviezen in Nederland aan te passen.

Meer over
Lees ook
Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat kan binnenkort mogelijk nog een grote fastfoodketen aan zijn klantenbestand toevoegen: McDonald’s. De fabrikant van vleesvervangers heeft een plantaardig alternatief ontwikkeld voor de BLT burgers.Vooralsnog gaat het om een lokale proef in Canada. Bij 28 restaurants in de Canadese provincie Ontario zet McDonald’s een plantaardige burger...