Veel suiker en zout in barbecuesauzen
Foto: Unsplash
Het Voedingscentrum vergeleek zes kant-en-klare barbecuesauzen met elkaar. Daaruit blijkt dat een groot aantal sauzen veel suiker en zout bevat.
Voedingscentrum nam de barbecuesauzen van Heinz, Dirk, Calvé, Yildriz, Jumbo en Remia onder de loep. Vooral de sauzen van Heinz, Yildriz en Jumbo bevatten opvallend veel suiker, namelijk tussen de 29 en 32 gram per 100 gram saus. In de barbecuesaus van Remia zit de minste suiker (slechts 3 gram per 100 gram), maar deze saus bevat van de geteste sauzen wel het meeste zout (2,2 gram per 100 gram saus). Het Voedingscentrum raadt consumenten aan het etiket te bekijken en saus te kiezen met minder suiker of zout.
De zout- en suikergehaltes van de vergeleken sauzen zijn te bekijken op de website van het Voedingscentrum.
Geen nieuws van Voeding Nu meer missen? Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag het laatste nieuws.
|
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
Column | Vraag en aanbod
Mijn vader en ik zijn in het ziekenhuis. Tijdens zijn onderzoek zit ik in de koffiebar met een kop koffie. Ik klap mijn laptop open. Bij het opstarten valt mijn oog op de menukaart. Een broodje kip, gebak, een koffiekoek, appelflap, worstenbroodje en een croissant. Bijna onderaan de lijst staat ook nog een broodje gezond.
Standpunt Voedingscentrum | Haken en ogen aan goede vervangers dierlijk product
Het zal je niet zijn ontgaan: er komen steeds meer ‘vervangproducten’ bij. Naast kant-en-klare vleesvervangers, zijn er nu ook verschillende vervangers voor zuivel, kaas, vis en ei. Innovatieve producten die ervoor zorgen dat we de smaak en textuur van de dierlijke tegenhanger niet hoeven te missen. En met een reden: opschuiven naar een meer plantaardig...
Plantaardig alternatief zout(er), klopt dat wel?
Vlees-, vis- en zuivelvervangers zijn duurzamer én gezonder dan de dierlijke variant, maar ze hebben een imagoprobleem. Sleutelfactor hierin is de consument, die vlees vaak als natuurlijker en daarom gezonder ziet. Onterecht, stelt sociaal wetenschapper Christopher Bryant in een review.