Veel suiker in producten voor babyvoeding

life-is-fantastic-FKwGPzwaGqc-unsplash-A1200x800

In het Verenigd Koninkrijk is het aantal producten op de markt voor babyvoeding van 2013 tot 2019 sterk gegroeid. Opmerkelijk is dat juist in producten die als ‘hartig’ worden gepromoot, het suikergehalte is toegenomen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Glasgow, gepubliceerd in Archives of Disease in Childhood. De wetenschappers onderzochten alle producten op de markt voor babyvoeding in 2019, die online en in winkels in het Verenigd Koninkrijk werden aangeboden. Ze vergeleken de voedingswaarde en productbeschrijvingen met vergelijkbaar onderzoek uit 2013.

Aantal producten verdubbeld

Het aantal merken babyvoeding is in een periode van zes jaar gegroeid met 84 procent. Het aantal aangeboden producten is daarin verdubbeld tot 898 producten. Van die producten is 68 procent bedoeld om met een lepel te eten. ‘Droge’ producten of snacks maken 28 procent van het totale aanbod uit.

Meer producten voor kinderen van zes tot zeven maanden

Er zijn tussen 2013 en 2019 relatief minder producten aangeboden voor kinderen van vier maanden (23 procent in vergelijking met 43 procent in 2013). Meer producten zijn aangeboden voor kinderen van zes tot zeven maanden (43 procent vergeleken met 33 procent in 2019).

Meer suiker in hartige producten

De verdeling tussen aangeboden zoete en hartige producten is ongeveer gelijk gebleven. In zoete (lepelbare) producten is het suikergehalte met zes procent afgenomen. In hartige (lepelbare) producten is het suikergehalte juist met zestien procent toegenomen.

babyvoeding-300x200 Veel zoete snacks aangeboden

Ook snacks zijn nog steeds erg zoet. Aan 29 procent van de snacks wordt geconcentreerd vruchtensap toegevoegd. 18 procent van de ‘hartige’ producten bestaat voor meer dan 50 procent uit zoete groenten en fruit. Bovendien bleek dat het aantal snacks is toegenomen van 42 in 2013 tot 185 in 2019. Het aantal lepelbare producten is juist iets afgenomen.

Zelf babyvoeding maken

Hoewel ouders worden aangemoedigd om zelf babyvoeding te maken, krijgen 58 procent van de baby’s tussen 6 en 12 maanden commercieel aangeboden babyvoeding.

Strengere regelgeving nodig

Veelvuldig gebruik van suikerrijke babyvoeding en snacks kan mogelijk problemen opleveren voor de gezondheid. Strengere regelgeving voor de verpakking kan nodig zijn om het gebruik te ontmoedigen, menen de onderzoekers. Verder vinden ze dat er meer onderzoek moet worden gedaan naar de marketingstrategieën die producenten gebruiken.

Lees ook
Eetgedrag Nederlanders veranderd door COVID-19

Eetgedrag Nederlanders veranderd door COVID-19

22% van de Nederlanders eten sinds de coronacrisis gezonder en 12% juist minder gezond. Dit kwam uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) naar het effect van de pandemie op ons eetgedrag.

Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Gisteren ging de vierde Nationale Suiker Challenge van start. Dit jaar proberen 50.000 Nederlanders een week lang geen producten te eten en te drinken met toegevoegde suikers.

Brein blijft langer jong bij gezond eetpatroon

Brein blijft langer jong bij gezond eetpatroon

Ben je 65 jaar en eet je gezond, dan is je cognitieve functie vergelijkbaar met een 63-jarige die minder gezond eet. Daarnaast gaat bij gezonde eters de cognitie langzamer achteruit, blijkt uit een cohortstudie van het RIVM.