Veel twijfel bij Nederlanders over bewaren van voeding

attachment-bewaardoos

Het Voedingscentrum en Albert Heijn zijn een actie begonnen rondom het bewaren van voedsel. Veel Nederlanders hebben twijfels over de manier waarop voeding het beste kan worden bewaard.

Vooral hoe lang (78%) en waar (77%) voeding moet worden bewaard zijn vragen die Nederlanders zichzelf regelmatig stellen, zo blijkt uit een consumentenonderzoek dat Albert Heijn in augustus liet uitvoeren onder 1.033 Nederlanders tussen de 25 en 65 jaar.

Spaaractie

In samenwerking met het Voedingscentrum is Albert Heijn vandaag begonnen met een actie rondom het bewaren van voeding. Klanten krijgen antwoord op hun vragen over bewaren en bewaartips. Ook start Albert Heijn vanaf vandaag met een spaaractie waarbij 6 weken lang voor vershouddozen kan worden gespaard.

‘We vinden het belangrijk om onze klanten handvatten en tips te geven om voeding veilig en makkelijk te bewaren´, zegt Emma Coles, verantwoordelijk voor gezondheid en duurzaamheid bij Albert Heijn.´ Op deze manier kunnen we voedselverspilling tegen gaan. De tips van het Voedingscentrum en de vershouddozen van Albert Heijn maken dat voor iedereen makkelijker. Het bespaart geld en we gooien minder eten weg. Dat is goed voor jezelf en goed voor de wereld. Weggooien is zonde.´

Ouderen twijfelen vooral

Uit het onderzoek blijkt dat vooral respondenten tussen de 60-65 jaar (61,7%) aarzelen over hoe lang voedsel bewaard kan worden. Tegelijkertijd twijfelt zo’n 55% van de jongvolwassenen (25-29 jaar) vooral over waar ze voedsel het beste kunnen bewaren (gekoeld, niet gekoeld). De producten waar de meeste onzekerheid over bestaat zijn vlees (53,8%), kliekjes (44,2%) en groenten (32,4%). Opvallend is dat 40% van de jongvolwassenen (25-29 jaar) zich regelmatig afvraagt op welke manier fruit moet worden bewaard. Ouderen dubben daar een stuk minder vaak over.

Verkeerd bewaren

Wieke van der Vossen-Wijmenga, expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum: ‘Het op een verkeerde manier bewaren is een veelgenoemde reden waarom consumenten eten weggooien. Met een paar handige bewaartips kun je eten net iets langer en ook veilig(er) bewaren. Wij delen naast de tips ook onze “Ja-Nee Koelkaststicker” uit. Die sticker toont een top 12 aan producten waar de meeste twijfel over bestaat bij consumenten én of deze wel of niet in de koelkast moeten worden bewaard.’ 

Albert Heijn en voedselverspilling

Albert Heijn probeert op vele manieren voedselverspilling te voorkomen. Zo wordt er strak op gestuurd dat het juiste product in de juiste hoeveelheid in iedere winkel ligt, zodat er geen verouderde voorraad ontstaat. Vanaf deze week zijn de Buitenbeentjes, groente en fruit ‘met een schoonheidsfoutje’, in meer dan 650 winkels verkrijgbaar.

Albert Heijn werkt nauw samen met de Voedselbanken om klanten van de Voedselbanken te voorzien van verse en gezonde producten zoals vlees, zuivelproducten en panklare groenten. De bekende 35% kortingssticker maakt het voor klanten aantrekkelijker om producten te kopen waarvan de houdbaarheidsdatum nadert. En Albert Heijn ondersteunt restaurant Instock in Amsterdam en Den Haag, waar wordt gekookt met onverkochte producten van Albert Heijn, die nog wel aan alle voedselveiligheidseisen voldoen.

Lees ook
Oesters en mosselen uit Oosterschelde veilig voor consumptie

Oesters en mosselen uit Oosterschelde veilig voor consumptie

Vanwege de hoge PFAS-gehaltes in de Westerschelde besloot de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) ook metingen uit te voeren in de Oosterschelde. Hieruit blijkt dat consumenten mosselen en oesters uit de Oosterschelde veilig kunnen eten.

Aantal bestrijdingsmiddelen in aardbeien uit supermarkten toegenomen

Aantal bestrijdingsmiddelen in aardbeien uit supermarkten toegenomen

Uit een steekproef uitgevoerd door PAN Nederland lijkt het erop dat het gemiddelde gehalte van bestrijdingsmiddelen in aardbeien uit supermarkten iets is gestegen ten opzichte van vorig jaar. Bij Coop werden het hoogste aantal residuen aangetroffen. Ook scoren aardbeien met het keurmerk ‘On the way to PlanetProof’ bij Aldi en Jumbo niet beter dan andere...

Microplastics aangetroffen in vlees en zuivel

Microplastics aangetroffen in vlees en zuivel

Wetenschappers hebben microplastics aangetroffen in vlees, bloed en melk van Nederlandse koeien en varkens. Bijna 80 procent van de geteste vlees- en zuivelproducten bevatte microplastics. Dat blijkt uit een steekproef van de Vrije Universiteit Amsterdam in opdracht van de Plastic Soup Foundation.