Vega(n) voedingspatroon? Pas op valkuilen bij plantaardige alternatieven

vegaburger

Beeld: Wikimedia Commons

Eet je regelmatig nieuwe plantaardige vlees- en zuivelalternatieven, dan bestaat de kans dat je dieet meer suiker, vet en zout bevat dan een voedingspatroon zonder deze alternatieven en juist minder vezels, mineralen en vitamines. 

Dat concluderen Ciaran Forde en Rachel Tso, tijdens het onderzoek beide verbonden aan het Singapore Institute for Food and Biotechnology Innovation, in wetenschappelijk tijdschrift Nutrients. De onderzoekers vergeleken de voedingswaarden van traditionele en nieuwe plantaardige diëten en traditionele dierlijke diëten.

Forde, inmiddels hoogleraar Humane Voeding en Gezondheid bij Wageningen University en Research, waarschuwt mensen die overstappen op een vegetarisch of veganistisch dieet voor de valkuilen van vlees- en zuivelvervangers. Bij de productie ligt bij bedrijven vaak de nadruk op het vervangen van dierlijke eiwitten door plantaardige eiwitten en minder op een gezonde samenstelling van het product, ontdekte Forde.

Forde en Tso beoordeelden gezonde en ongezonde varianten van dierlijke, flexitarische, vegetarische en veganistische diëten op eiwit- en energiegehalte en belangrijke macro- en micronutriënten. Traditionele flexitarische, vegetarische en veganistische diëten bevatten voldoende micronutriënten en eiwitten, maar diëten die werden gedomineerd door nieuwe plantaardige vlees- en zuivelalternatieven, gingen gepaard met een hogere inname van zout, suiker, vet en koolhydraten en een tekort aan belangrijke voedingsstoffen en vitamines.

Een vegetarisch dieet kan zowel gezonder als beter voor het milieu zijn dan diëten met veel rood vlees, maar let op de valkuilen, waarschuwt Forde. Het weglaten of toevoegen van voedingsmiddelen kan namelijk leiden tot gezondheidsproblemen. ‘Bij het overstappen naar andere eetgewoonten moet de consument erop letten dat het nieuwe dieet goed uitgebalanceerd is en voldoende eiwitten, mineralen en vitamines levert.’ Forde noemt daarbij mogelijke verwarring bij productlabels over duurzaamheid, want die zijn geen indicatie voor hoe voedzaam een product is.

Lees ook
Bewerkt vlees en vleesvervangers te zout

Bewerkt vlees en vleesvervangers te zout

Bewerkt vlees en vleesvervangers bevatten gemiddeld een kwart van de dagelijkse hoeveelheid zout die nog gezond is voor de nieren. Een grote variatie in zoutgehaltes binnen producttypes duidt op mogelijkheden tot verbetering.Gemiddeld eet 85% van de Nederlanders te zout. En minder zout is beter voor de nieren. Daarom liet de Nierstichting de stichting...

BOON introduceert plantaardige worstjes en worstenbroodjes op basis van veldbonen

BOON introduceert plantaardige worstjes en worstenbroodjes op basis van veldbonen

Boon ziet veldbonen als een veelbelovende eiwitbron vanwege zijn voordelige voedingswaarde en duurzame aspecten. De producent van plantaardige producten ontwikkelde met veldbonen twee nieuwe producten, worstjes en worstenbroodjes.In Nederland worden veldbonen vooral als diervoer gebruikt in de vleesindustrie. Door de veldbonen te gebruiken in eindproducten...

Mensen kunnen neofobie overwinnen als ze voordelen van insecten zien

Mensen kunnen neofobie overwinnen als ze voordelen van insecten zien

Consumenten zijn bereid om insecten te proberen, wanneer ze de voordelen ervan zien op het gebied van duurzaamheid en gezondheid.Dat blijkt uit onderzoek van universiteiten in verschillende landen, gepubliceerd in het tijdschrift Foods. Barrière om insecten te eten Insecten zijn een duurzame alternatieve eiwitbron, evenals plantaardige eiwitten. Toch...