Vega(n) voedingspatroon? Pas op valkuilen bij plantaardige alternatieven

vegaburger

Beeld: Wikimedia Commons

Eet je regelmatig nieuwe plantaardige vlees- en zuivelalternatieven, dan bestaat de kans dat je dieet meer suiker, vet en zout bevat dan een voedingspatroon zonder deze alternatieven en juist minder vezels, mineralen en vitamines. 

Dat concluderen Ciaran Forde en Rachel Tso, tijdens het onderzoek beide verbonden aan het Singapore Institute for Food and Biotechnology Innovation, in wetenschappelijk tijdschrift Nutrients. De onderzoekers vergeleken de voedingswaarden van traditionele en nieuwe plantaardige diëten en traditionele dierlijke diëten.

Forde, inmiddels hoogleraar Humane Voeding en Gezondheid bij Wageningen University en Research, waarschuwt mensen die overstappen op een vegetarisch of veganistisch dieet voor de valkuilen van vlees- en zuivelvervangers. Bij de productie ligt bij bedrijven vaak de nadruk op het vervangen van dierlijke eiwitten door plantaardige eiwitten en minder op een gezonde samenstelling van het product, ontdekte Forde.

Forde en Tso beoordeelden gezonde en ongezonde varianten van dierlijke, flexitarische, vegetarische en veganistische diëten op eiwit- en energiegehalte en belangrijke macro- en micronutriënten. Traditionele flexitarische, vegetarische en veganistische diëten bevatten voldoende micronutriënten en eiwitten, maar diëten die werden gedomineerd door nieuwe plantaardige vlees- en zuivelalternatieven, gingen gepaard met een hogere inname van zout, suiker, vet en koolhydraten en een tekort aan belangrijke voedingsstoffen en vitamines.

Een vegetarisch dieet kan zowel gezonder als beter voor het milieu zijn dan diëten met veel rood vlees, maar let op de valkuilen, waarschuwt Forde. Het weglaten of toevoegen van voedingsmiddelen kan namelijk leiden tot gezondheidsproblemen. ‘Bij het overstappen naar andere eetgewoonten moet de consument erop letten dat het nieuwe dieet goed uitgebalanceerd is en voldoende eiwitten, mineralen en vitamines levert.’ Forde noemt daarbij mogelijke verwarring bij productlabels over duurzaamheid, want die zijn geen indicatie voor hoe voedzaam een product is.

Lees ook
Groeiende markt voor kweekvlees in Duitsland en Frankrijk

Groeiende markt voor kweekvlees in Duitsland en Frankrijk

58 procent van de Duitsers en 44 procent van de Fransen staat open om kweekvlees te proberen. Zorgen over antibioticaresistentie en voedselveiligheid zijn de belangrijkste motieven om vlees te vervangen.Dat blijkt uit consumentenonderzoek van Duitse en Franse universiteiten, uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos. De resultaten zijn gepubliceerd in...

Damien Wurpillot van Griffith Foods:  ‘Iedereen wil de Heineken zijn van de alternatieve eiwitten’

Damien Wurpillot van Griffith Foods: ‘Iedereen wil de Heineken zijn van de alternatieve eiwitten’

Miljoenen doorsnee consumenten in Europa besloten in de afgelopen paar jaren voor het eerst een plantaardig alternatief te kiezen voor vlees. Voor velen is een maaltijd zonder vlees nog relatief nieuw, maar er zou nog veel aan de kwaliteit verbeterd moeten worden om de nieuwkomers tevreden te stellen. Veel Nederlanders willen smaakverbeteringen zien.Een...

Sustainable Foods ontwikkelt vleesvervanger van hennep

Sustainable Foods ontwikkelt vleesvervanger van hennep

Sustainable Foods, producent van vleesvervangers uit Nieuw-Zeeland, wil in 2021 een vleesvervanger van hennep lanceren. De plantaardige vleesvervangers zijn gemaakt van lokaal geteelde hennep.Daarover schrijft vakblad VMT. De nieuwe vleesvervanger wordt gelanceerd onder het bestaande merk The Craft Meat Co. Dit merk biedt nu al een assortiment van vleesvervangers...