Vega(n) voedingspatroon? Pas op valkuilen bij plantaardige alternatieven

vegaburger

Beeld: Wikimedia Commons

Eet je regelmatig nieuwe plantaardige vlees- en zuivelalternatieven, dan bestaat de kans dat je dieet meer suiker, vet en zout bevat dan een voedingspatroon zonder deze alternatieven en juist minder vezels, mineralen en vitamines. 

Dat concluderen Ciaran Forde en Rachel Tso, tijdens het onderzoek beide verbonden aan het Singapore Institute for Food and Biotechnology Innovation, in wetenschappelijk tijdschrift Nutrients. De onderzoekers vergeleken de voedingswaarden van traditionele en nieuwe plantaardige diëten en traditionele dierlijke diëten.

Forde, inmiddels hoogleraar Humane Voeding en Gezondheid bij Wageningen University en Research, waarschuwt mensen die overstappen op een vegetarisch of veganistisch dieet voor de valkuilen van vlees- en zuivelvervangers. Bij de productie ligt bij bedrijven vaak de nadruk op het vervangen van dierlijke eiwitten door plantaardige eiwitten en minder op een gezonde samenstelling van het product, ontdekte Forde.

Forde en Tso beoordeelden gezonde en ongezonde varianten van dierlijke, flexitarische, vegetarische en veganistische diëten op eiwit- en energiegehalte en belangrijke macro- en micronutriënten. Traditionele flexitarische, vegetarische en veganistische diëten bevatten voldoende micronutriënten en eiwitten, maar diëten die werden gedomineerd door nieuwe plantaardige vlees- en zuivelalternatieven, gingen gepaard met een hogere inname van zout, suiker, vet en koolhydraten en een tekort aan belangrijke voedingsstoffen en vitamines.

Een vegetarisch dieet kan zowel gezonder als beter voor het milieu zijn dan diëten met veel rood vlees, maar let op de valkuilen, waarschuwt Forde. Het weglaten of toevoegen van voedingsmiddelen kan namelijk leiden tot gezondheidsproblemen. ‘Bij het overstappen naar andere eetgewoonten moet de consument erop letten dat het nieuwe dieet goed uitgebalanceerd is en voldoende eiwitten, mineralen en vitamines levert.’ Forde noemt daarbij mogelijke verwarring bij productlabels over duurzaamheid, want die zijn geen indicatie voor hoe voedzaam een product is.

Lees ook
Mogelijk verlagen vleesvervangers risico op hart- en vaatziekten vergeleken met rood vlees

Mogelijk verlagen vleesvervangers risico op hart- en vaatziekten vergeleken met rood vlees

Het eten van vleesvervangers in plaats van rood vlees kan risicofactoren verlagen op het krijgen van hart- en vaatziekten. Hierin speelt mogelijk de stof TMAO een rol.Dat blijkt het een kleine studie van Stanford Medicine, gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition. Producent Beyond Meat financierde de studie en leverde vleesvervangers....

Productnieuws: Vedgy Kitchen wil groenteconsumptie bevorderen

Productnieuws: Vedgy Kitchen wil groenteconsumptie bevorderen

Het nieuwe merk Vedgy Kitchen brengt vegetarische producten op de markt die rijk zijn aan groente. Hiermee wil het bedrijf de groenteconsumptie bevorderen.Vedgy Kitchen is de nieuwe naam van Samhoud Food, producent van vegetarische producten. Burgers, ijsjes en maaltijden Op dit moment bestaat het assortiment van Vedgy uit een kaassoufflé met bloemkool,...

Gaan we door corona minder vlees eten? ‘Het is wishful thinking dat corona leidt tot plantaardige transitie’

Gaan we door corona minder vlees eten? ‘Het is wishful thinking dat corona leidt tot plantaardige transitie’

Het ontstaan van een uitbraak van het coronavirus op een versmarkt in China en de vele uitbraken van corona in slachthuizen geven stof tot nadenken. Zorgt corona voor een verminderde vleesconsumptie en een versnelde plantaardige transitie? Zusterblad VMT zocht het uit en deed een rondvraag bij verschillende experts.Tiny van Boekel, tot vorig jaar hoogleraar...