Veganistische leefstijl geeft goede samenstelling van moedermelk

moedermelk-

Borstvoeding van moeders met een veganistische leefstijl bevatten goede voedingswaarden voor te vroeg geboren baby’s. De moedermelk van veganistische moeders mag daarom nu ook worden gedoneerd aan de Nederlandse Moedermelkbank.

Dit blijkt uit onderzoek van Hugo Koppens, masterstudent aan Amsterdam UMC. De Nederlandse Moedermelkbank verstrekt melk aan premature baby’s van wie de moeder zelf geen of niet genoeg melk heeft. Dit kan onder andere komen door stress, ziekte of medicatie waardoor de baby de moedermelk niet mag krijgen.

Gewijzigd beleid

Voorheen mochten veganistische moeders geen moedermelk doneren voor te vroeg geboren baby’s. De Nederlandse Vereniging voor Veganisme is al langere tijd bezig om het uitsluiten van veganistische moeders af te schaffen. De vereniging is nu erg blij dat hier verandering in is gekomen.

Gezond

De voorzitter van de vereniging, Emile Dingemans, zegt onder andere dat dit een erkenning is dat een veganistische leefstijl ook gezond is voor te vroeg geboren baby’s.

Om donor te mogen worden moeten de veganistische moeders wel dagelijks honderd microgram vitamine B12 innemen. Dit is hetzelfde als het advies dat alle veganisten krijgen.

Samenstelling borstvoeding

De moedermelkbank heeft deze keuze gemaakt op basis van een onderzoek dat is uitgevoerd aan het Amsterdam UMC door Koppens. Het onderzoek betrof een analyse van twaalf studies waarbij in totaal is gekeken naar 478 deelnemers, hun dieet en de invloed hiervan op de moedermelk. De deelnemers volgden een vegetarisch, veganistisch of omnivoor dieet. Dit onderzoek heeft aangetoond dat een gebalanceerd en gevarieerd plantaardig dieet zorgt voor een goede samenstelling van borstvoeding.

Ook blijkt dat moedermelk van veganistische moeders minder verzadigde vetten bevatten. Deze uitkomsten zeggen hetzelfde als de American Dietetic Association, een plantaardig dieet is gepast voor iedereen in elke fase van het leven. Koppens zegt dat tijdens het geven van borstvoeding alle diëten zijn toegestaan, mits veganistische vrouwen vitamine B12 supplementen gebruiken.

Lees ook
Thijs Defraeye benoemd tot buitengewoon hoogleraar ‘Data and Simulations for Self-care Postharvest Fresh-food Supply Chains’

Thijs Defraeye benoemd tot buitengewoon hoogleraar ‘Data and Simulations for Self-care Postharvest Fresh-food Supply Chains’

Thijs Defraeye is benoemd tot bijzonder hoogleraar ‘Data and Simulations for Self-care Postharvest Fresh-food Supply Chains’ bij de groep Food, Quality & Design. De functie wordt gefinancierd door Empa, een Zwitsers onderzoeksinstituut dat zich bezighoudt met materiaalwetenschappen en -technologie. In zijn onderzoek richt Defraeye zich op kwaliteitsverlies...

Kennissessie Blik op Volkoren: Hoe laten we de consument vaker kiezen voor volkoren?

Kennissessie Blik op Volkoren: Hoe laten we de consument vaker kiezen voor volkoren?

Het eten van volkorenbrood heeft gunstige effecten op de gezondheid. Daarom moeten meer Nederlanders kiezen voor volkorenproducten, zegt het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC). Maar consumenten staan niet altijd positief tegenover volkoren. Hoe overtuigen we meer Nederlanders om voor volkorenbrood te kiezen?

Lancering genomineerden Gezonde Innovatie Awards

Lancering genomineerden Gezonde Innovatie Awards

Producten met meer vezels en initiatieven voor meer groente. Van kleine startups tot grote multinationals. Gericht op baby’s, kinderen of volwassenen. Aan de Gezonde Innovatie Awards doet een keur aan producten en initiatieven mee, allemaal met hetzelfde doel: mensen gezonder laten eten.

Niets meer missen over voeding?

 

Abonneer
 

of

Meld je aan voor de nieuwsbrief