Veganistische leefstijl geeft goede samenstelling van moedermelk

moedermelk-

Borstvoeding van moeders met een veganistische leefstijl bevatten goede voedingswaarden voor te vroeg geboren baby’s. De moedermelk van veganistische moeders mag daarom nu ook worden gedoneerd aan de Nederlandse Moedermelkbank.

Dit blijkt uit onderzoek van Hugo Koppens, masterstudent aan Amsterdam UMC. De Nederlandse Moedermelkbank verstrekt melk aan premature baby’s van wie de moeder zelf geen of niet genoeg melk heeft. Dit kan onder andere komen door stress, ziekte of medicatie waardoor de baby de moedermelk niet mag krijgen.

Gewijzigd beleid

Voorheen mochten veganistische moeders geen moedermelk doneren voor te vroeg geboren baby’s. De Nederlandse Vereniging voor Veganisme is al langere tijd bezig om het uitsluiten van veganistische moeders af te schaffen. De vereniging is nu erg blij dat hier verandering in is gekomen.

Gezond

De voorzitter van de vereniging, Emile Dingemans, zegt onder andere dat dit een erkenning is dat een veganistische leefstijl ook gezond is voor te vroeg geboren baby’s.

Om donor te mogen worden moeten de veganistische moeders wel dagelijks honderd microgram vitamine B12 innemen. Dit is hetzelfde als het advies dat alle veganisten krijgen.

Samenstelling borstvoeding

De moedermelkbank heeft deze keuze gemaakt op basis van een onderzoek dat is uitgevoerd aan het Amsterdam UMC door Koppens. Het onderzoek betrof een analyse van twaalf studies waarbij in totaal is gekeken naar 478 deelnemers, hun dieet en de invloed hiervan op de moedermelk. De deelnemers volgden een vegetarisch, veganistisch of omnivoor dieet. Dit onderzoek heeft aangetoond dat een gebalanceerd en gevarieerd plantaardig dieet zorgt voor een goede samenstelling van borstvoeding.

Ook blijkt dat moedermelk van veganistische moeders minder verzadigde vetten bevatten. Deze uitkomsten zeggen hetzelfde als de American Dietetic Association, een plantaardig dieet is gepast voor iedereen in elke fase van het leven. Koppens zegt dat tijdens het geven van borstvoeding alle diëten zijn toegestaan, mits veganistische vrouwen vitamine B12 supplementen gebruiken.

Lees ook
Internationale studie: milieu-impact moet meer nadruk krijgen in voedingsrichtlijnen

Internationale studie: milieu-impact moet meer nadruk krijgen in voedingsrichtlijnen

Bij de beoordeling van nationale voedingsrichtlijnen moet ook gekeken worden naar de milieu-impact van voedselproductie, schrijft Wageningen University & Research naar aanleiding van een internationale studie. Aangepaste richtlijnen zouden volgens de studie in Nederland kunnen bijdragen aan een aanzienlijke daling van zowel het grondgebruik voor voedselproductie...

Prof. Ingeborg Brouwer: ‘Het is nodig om minder vlees te eten, maar niet iedereen hoeft vegetariër te worden’

Prof. Ingeborg Brouwer: ‘Het is nodig om minder vlees te eten, maar niet iedereen hoeft vegetariër te worden’

In 2050 zijn er 10 miljard mensen op aarde. Als er niets verandert in het huidige voedselsysteem, dan is er niet genoeg voeding voor iedereen. Dat doemscenario schetste prof. dr. ir. Ingeborg Brouwer, hoogleraar Voeding voor Gezond Leven aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze gaf haar wetenschappelijke visie op gezonde en duurzame voeding tijdens de...

ME-AT the Alternative lanceert vleesvervangers van Nederlandse veldbonen

ME-AT the Alternative lanceert vleesvervangers van Nederlandse veldbonen

ME-AT the Alternative, dochteronderneming van Vion, introduceert als eerste bedrijf in de branche plantaardige vleesvervangers op basis van proteïnen uit Nederlandse veldbonen in de retail.