Veganistische leefstijl geeft goede samenstelling van moedermelk

moedermelk-

Borstvoeding van moeders met een veganistische leefstijl bevatten goede voedingswaarden voor te vroeg geboren baby’s. De moedermelk van veganistische moeders mag daarom nu ook worden gedoneerd aan de Nederlandse Moedermelkbank.

Dit blijkt uit onderzoek van Hugo Koppens, masterstudent aan Amsterdam UMC. De Nederlandse Moedermelkbank verstrekt melk aan premature baby’s van wie de moeder zelf geen of niet genoeg melk heeft. Dit kan onder andere komen door stress, ziekte of medicatie waardoor de baby de moedermelk niet mag krijgen.

Gewijzigd beleid

Voorheen mochten veganistische moeders geen moedermelk doneren voor te vroeg geboren baby’s. De Nederlandse Vereniging voor Veganisme is al langere tijd bezig om het uitsluiten van veganistische moeders af te schaffen. De vereniging is nu erg blij dat hier verandering in is gekomen.

Gezond

De voorzitter van de vereniging, Emile Dingemans, zegt onder andere dat dit een erkenning is dat een veganistische leefstijl ook gezond is voor te vroeg geboren baby’s.

Om donor te mogen worden moeten de veganistische moeders wel dagelijks honderd microgram vitamine B12 innemen. Dit is hetzelfde als het advies dat alle veganisten krijgen.

Samenstelling borstvoeding

De moedermelkbank heeft deze keuze gemaakt op basis van een onderzoek dat is uitgevoerd aan het Amsterdam UMC door Koppens. Het onderzoek betrof een analyse van twaalf studies waarbij in totaal is gekeken naar 478 deelnemers, hun dieet en de invloed hiervan op de moedermelk. De deelnemers volgden een vegetarisch, veganistisch of omnivoor dieet. Dit onderzoek heeft aangetoond dat een gebalanceerd en gevarieerd plantaardig dieet zorgt voor een goede samenstelling van borstvoeding.

Ook blijkt dat moedermelk van veganistische moeders minder verzadigde vetten bevatten. Deze uitkomsten zeggen hetzelfde als de American Dietetic Association, een plantaardig dieet is gepast voor iedereen in elke fase van het leven. Koppens zegt dat tijdens het geven van borstvoeding alle diëten zijn toegestaan, mits veganistische vrouwen vitamine B12 supplementen gebruiken.

Lees ook
Verschillen in gezondheid bij plantaardige kazen

Verschillen in gezondheid bij plantaardige kazen

Plantaardige alternatieven voor kaas verschillen onderling in gezondheid, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De varianten op basis van noten zijn gezonder dan de producten met kokosolie.

Danone moderniseert Nutricia

Danone moderniseert Nutricia

Nutricia bestaat 125 jaar en dat viert moederbedrijf Danone met forse investeringen. Het voedingsmiddelenbedrijf moderniseert de fabriek in Zoetermeer, zodat de productiecapaciteit van babyvoeding en medische voeding groter wordt, terwijl het water- en energieverbruik juist resp. 50 en 25 % dalen.

Schooltuin, samen eten of koken helpt

Schooltuin, samen eten of koken helpt

Gezond en duurzaam eten is een belangrijk thema voor opgroeiende kinderen en jongeren. Het verdient de voortdurende aandacht, ook op school. De effectiviteit van voedselonderwijs wordt vergroot door kennis te combineren met vaardigheden, zoals eten bereiden, proeven, samen eten of tuinieren in de schooltuin, en het betrekken van ouders hierbij.