Vegetariërsbond pleit voor recht op vegetarische voeding in de zorg

Ziekenhuis bed (unsplash)

Foto: Unsplash

De Vegetariërsbond pleit met een petitie voor recht op vegetarische en veganistische voeding in zorginstellingen. De organisatie geeft aan steeds vaker berichten te ontvangen van zorgbehoevenden die geen plantaardige of vegetarische maaltijd op een zorglocatie kunnen krijgen.

Volgens de officiële richtlijnen voor verzorgingstehuizen is vegetarische of veganistische voeding een luxe waar je zelf voor moet betalen. De Vegetariërsbond noemt deze situatie achterhaald. “Al meer dan 1 miljoen Nederlanders consumeren helemaal geen dieren of dierlijke producten en nog veel meer mensen willen dat niet elke dag doen. Deze keuze wordt vaak vanuit een bewuste levenshouding gemaakt”, schrijft de organisatie in een persbericht.

De Vegetariërsbond vervolgt: “Opname in een zorginstelling is in de regel een noodzakelijk kwaad. De patiënt is daarbij overgeleverd aan de goede zorg van de instelling en levert hierbij een deel van zijn autonomie in. Het is beslist niet nodig ook de zeggenschap over een ander onderdeel van het eigen leven, namelijk de eigen voeding kwijt te raken.” Daarom pleit de organisatie voor recht op plantaardige voeding door middel van een petitie, gericht aan het van Zorgverzekeraars en de Minister van Volksgezondheid. De petitie is inmiddels meer dan 6.000 keer ondertekend.

Geen nieuws van Voeding Nu meer missen? Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief


Bron: Persbericht

Lees ook
Health Food Wall wint innovatie award voor ‘Meer groenten in de zorg’

Health Food Wall wint innovatie award voor ‘Meer groenten in de zorg’

De prijs voor het meest innovatieve idee om gezonde voeding laagdrempelig aan te bieden in ziekenhuizen en zorginstellingen is gewonnen door de Health Food Wall, een automaat dat gezonde en duurzame maaltijden aanbiedt. De prijs is uitgereikt tijdens het zesde GroenteCongres met als thema ‘Meer groenten in de zorg’ op de Floriade Expo 2022.

Roadmap voor vegetarische voeding in Topsportrestaurant Papendal

Roadmap voor vegetarische voeding in Topsportrestaurant Papendal

Dagelijks trainen er ruim 400 sporters op Papendal, maar slechts een kleine groep eet in het Topsportrestaurant vegetarisch. Dat terwijl het aantal flexitariërs sterk toeneemt. Daarom ontwierp sporter Jim Heijnman voor zijn afstudeeropdracht Strategic Product Design aan de TU Delft een roadmap voor het succesvol implementeren van vegetarische voeding...

Fooditive ontwikkelt LowSalt en Bee-free-Honey

Fooditive ontwikkelt LowSalt en Bee-free-Honey

De plantaardige ingrediëntenfabrikant Fooditive maakt bekend de productie op te schalen. Daarnaast introduceert de Nederlandse startup twee nieuwe ingrediënten: LowSalt en Bee-free-Honey.