Veilige inname retinol uit supplementen verschilt per leeftijd

Mensen die teveel retinol (de actieve vorm van vitamine A)  binnenkrijgen, kunnen problemen krijgen aan hun lever. Voor verschillende leeftijdsgroepen is een maximum hoeveelheid retinol bepaald die ze mogen binnenkrijgen, de zogenoemde aanvaardbare bovengrens.

Het RIVM berekende per leeftijdsgroep hoeveel ruimte er na de inname via de voeding over is voor de inname van retinol via voedingssupplementen voordat de maximaal aanvaardbare bovengrens wordt bereikt. 

 

Kinderen tot en met drie jaar

Bij kinderen tot en met 3 jaar ligt de inname van retinol via de voeding 5 tot 33 procent (afhankelijk van de leeftijd) boven de bovengrens. Het RIVM deelt mee dat kinderen vaak producten eten die veel retinol bevatten, zoals smeerleverworst. Daardoor is er geen ruimte voor extra retinolinname uit supplementen.

 

Kinderen vanaf vier jaar

Bij 95 procent van de kinderen tussen 4 en 14 jaar ligt de inname van retinol uit de voeding onder de bovengrens.  Zij zouden volgens het RIVM, afhankelijk van hun leeftijd, naast voeding circa 100 tot 950 microgram retinol per dag kunnen binnenkrijgen uit supplementen, totdat de aanvaardbare bovengrens wordt bereikt.

 

Volwassenen

Voor jongens en mannen vanaf 15 jaar is de ruimte voor retinol uit voedingssupplementen circa 140 microgram per dag. Voor vrouwen in de zogenoemde vruchtbare leeftijd is er ruimte voor maximaal 1200 microgram per dag.

 

Vrouwen na de overgang

Voor vrouwen na de overgang, is er een lagere maximale inname vastgesteld vanwege het risico op botontkalking door hormoonveranderingen. Een hoge inname van vitamine A hangt misschien samen met een hoger risico op osteoporose, zegt de Gezondheidsraad. Een veilige maximale ‘ruimte’ voor zwangere vrouwen uit supplementen is circa 400 microgram per dag retinol.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Nationale voedingscongres: beweging noodzakelijk, vitamines onderbelicht

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
De Keuringsraad: “Aanbieders ‘persoonlijke’ vitamineabonnementen overtreden wet”

De Keuringsraad: “Aanbieders ‘persoonlijke’ vitamineabonnementen overtreden wet”

Verkopers van voedingssupplementen bieden steeds vaker gepersonaliseerde pakketten aan, waarvoor klanten uitgebreide vragenlijsten over hun gezondheid moeten invullen. De vragen in die vragenlijsten impliceren dat de vitaminecocktail die eruit volgt uiteenlopende gezondheidsproblemen zou oplossen. Dit is vaak in strijd met de geneesmiddelenwet, oordeelt...

Standpunt Voedingscentrum | Nut en risico’s van voedingssupplementen

Standpunt Voedingscentrum | Nut en risico’s van voedingssupplementen

Vitamines en mineralen zijn nodig voor het behoud van een goede gezondheid en de preventie van chronische ziekten. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon levert voor veel mensen voldoende van deze microvoedingsstoffen (1). Het slikken van een vitaminen/mineralensupplement geeft voor hen geen extra gezondheidsvoordeel (2).

Voeding in de media - week 39

Voeding in de media - week 39

Resultaat Wetsvoorstel elektronishe gegevensuitwisseling in de zorg, waarneming van smaak door baby’s in de baarmoeder en circulaire systemen tegen hongersnood. Dit lazen we deze week in de media over voeding.