‘Verander de maaltijd in een feestje!’

Worden cliënten in instellingen gezonder of gelukkiger wanneer er meer aandacht aan de maaltijd besteed wordt? Kan wellicht het medicijngebruik teruggedrongen worden door een goede maaltijd in een gezellige ambiance? Dit laten de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) onderzoeken door het Wageningen Researchcentrum (WUR) en Phlyss.

Worden cliënten in instellingen gezonder of gelukkiger wanneer er meer aandacht aan de maaltijd besteed wordt? Dit laten de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) onderzoeken door het Wageningen Researchcentrum (WUR) en Phlyss.

Minister Gerda Verburg kondigde pilot-experiment De Genietende Groene Tafel op 27 mei 2010 aan. Het ministerie van LNV financiert het 180.000 euro kostende project. Veertig bewoners van verpleegcentrum De Watersteeg in Veghel worden gedurende twaalf weken gevolgd. Verpleeghuis Vita Nova in Oss dient als controlegroep.

De verandering vindt plaats op drie gebieden:


Product; maaltijden zijn voor minstens 60 procent biologisch, zonder gebruik van synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen.
Omgeving; een sfeervol restaurant met gezellige aankleding en aandacht voor presentatie van de maaltijd.
Personeel; zij nemen voldoende tijd voor de maaltijd, betrekken patiënten bij de maaltijden en moedigen aan nogmaals op te scheppen


Camera's registreren wat de bewoners opscheppen. Naast de voedselinname wordt ook de beleving van de maaltijden, het gebruik van dieetproducten en de hoeveelheid zorg die de cliënt vraagt meegenomen in het onderzoek.


Meerwaarde
Het doel van het onderzoek is om na te gaan of een sfeervolle, gezonde maaltijd, wat op het eerste gezicht meer geld kost, in het totaalplaatje toch een meerwaarde op kan leveren. Hierbij valt te denken aan een verminderde hulpvraag en minder gebruik van (dure) dieetproducten.

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...