‘Verbeterde lichamelijke prestatie door ijzersuppletie’

attachment-1-a42746f76418d586b905aaac5d27ee47_cropped-112-446-332-20-1

Door inname van ijzersupplementen wordt de lichamelijke prestatie van vrouwen in de vruchtbare leeftijd, bij wie de kans op ijzertekort aanwezig is, mogelijk verbeterd, zo concluderen onderzoekers aan de Universiteit van Melbourne naar aanleiding van een vergelijkend literatuuronderzoek.

De Australische onderzoekers hebben 22 literatuuronderzoeken bekeken op het effect van ijzersuppletie in relatie tot maximaal zuurstofverbruik en maximaal prestatievermogen in combinatie met een lagere hartslag bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd.

Ruim 900 vrouwelijke testpersonen ontvingen een ijzersupplement, variërend van 10 mg tot 325 mg. De onderzoekers concludeerden dat suppletie verbetering geeft van het maximaal en reguliere prestatievermogen in de onderzoeksgroep.

IJzerdeficiëntie

Volgens cijfers van de Wereldgezondheidsraad (WHO) heeft een op de twee vrouwen in de vruchtbare leeftijdscategorie kans op ijzerdeficiëntie. Deze kans is nog groter onder vrouwelijk atleten.

Atleten

Volgens hoofdonderzoeker Dr. Pasricha, bieden de onderzoeksuitkomsten ook mogelijkheden tot het verbeteren van sportprestaties bij vrouwelijke atleten. Deze groep is namelijk vatbaarder voor ijzertekorten door verhoogde behoefte en een vaak ongebalanceerd dieet om aan bepaalde gewichtsklassen te voldoen. Ook vergroten intensieve trainingsprogramma’s de kans op ontstekingen.

Het onderzoek is gepubliceerd in de Journal of Nutrition.

Lees verder op Voeding Nu online:

Supplementen tegen micronutrienttekorten

 

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...