Verbetering van de voedingsinname van zwangeren in 10 gemeenten onderzocht

attachment-Voeding-zwangere-vrouw

Het realiseren van een gezonde en duurzame voedselomgeving. Dat is het doel van een aantal experimenten rond gezonde voeding die de komende jaren in Utrecht en Gelderland plaatsvinden. Onderdeel van de onderzoeken is de verbetering van de voedingsinname van zwangeren en hun jonge kind.

Wageningen Universiteit en Research en de Universiteit Utrecht starten in 10 wijken in de regio Foodvalley en de gemeente Utrecht met experimenten rond gezonde voeding. ‘Met 5 promovendi gaan we in verschillende contexten aan de slag om door middel van co-creatie en practice-based research een gezonde en duurzame voedselomgeving te realiseren’, zegt Dr. Marleen Gillebaart van de Universiteit Utrecht.

Partners in voeding en onderzoek

De onderzoeksprojecten zijn een onderdeel van de zogeheten Regio Deal Foodvalley. Deze kent drie aandachtsgebieden de landbouwtransitie, gezonde voeding en kennisontwikkeling. Rond deze thema’s vinden diverse onderzoeken plaats. De leiding van het onderdeel gezonde voeding is in handen van professor Ellen Kampman, leerstoelhouder Voeding en Ziekte van Wageningen University, tevens lid van de redactieadviesraad van Voeding Nu.

De partners rond gezonde voeding zijn Wageningen University (WUR), Universiteit Utrecht, Ziekenhuis Gelderse Vallei, Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU), Prinses Maxima Centrum, Christelijke Hogeschool Ede, Hogeschool Utrecht en Alliantie Voeding in de Zorg.

Zwanger en voeding

Onderdeel van de onderzoeken is de verbetering van de voedingsinname van zwangeren en hun jonge kind. In 10 gemeenten krijgen zwangeren en jonge moeders voedingsadviezen via een app. Met de verloskundigen en consultatiebureaus wordt een integrale strategie ontwikkeld en geëvalueerd.

‘Een goede start is het halve werk, zeker voor de ontwikkeling van het jonge kind’, zegt professor Aletta Kraneveld. ‘Daarom is het belangrijk onderzoek te doen naar het effect van voeding op de samenstelling van de borstvoeding en de gezondheid van de baby.’

Chronisch zieken en voeding

Voor mensen met een chronische ziekte en met name hart- en vaatziekten en kanker richtten de samenwerkende partijen zich onder andere in op aanscherping van de richtlijnen voor voeding en beweging in de (na)zorg. WUR, UMCU, Ziekenhuis Gelderse Vallei en Rijnstate gaan voedings- en leefstijlinterventies doen bij mensen met (risico op) hart- en vaatziekten en bij kankerpatiënten. Ze ontwikkelen nieuwe concepten om een gezonder voedingspatroon aan te leren én vol te houden.

Voeding, beweging en ouderen

In 5 gemeenten binnen de Regio Foodvalley wordt het programma ‘Eiwitrijke voeding en krachttraining voor ouderen’ toepasbaar gemaakt voor zorginstellingen en in de wijk. Daarnaast zal er inzicht worden verkregen in een verantwoorde vervanging van dierlijke eiwitten met plantaardige eiwitten in de voeding voor ouderen.

Gezonde voeding in zorgopleidingen

Om kennis over voeding in te bedden in de zorgopleidingen ontwikkelen Christelijke Hogeschool Ede, Hogeschool Utrecht, UMCU en WU nieuwe onderwijsbouwstenen en -modules voor WO-geneeskunde en HBO en MBO verpleegkunde. Daarnaast zal de Alliantie Voeding in de Zorg dit koppelen aan de doelen van het nationaal preventieakkoord.

Over de Regio Deal Foodvalley

De Regio Deal Foodvalley is een meerjarige samenwerking tussen het Rijk, de Regio Foodvalley, Wageningen University & Research, Universiteit Utrecht, provincie Gelderland, provincie Utrecht, LTO Noord, VNO-NCW midden en Waterschap Vallei en Veluwe. De partijen hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend. Door de bundeling van krachten komt de komende vier jaar ruim 73 miljoen euro beschikbaar.

Lees ook
Gezondheidsraad publiceert voedingsadvies voor zwangeren

Gezondheidsraad publiceert voedingsadvies voor zwangeren

Twee keer per week vis; foliumzuur en vitamine D slikken; en voldoende calcium, jodium en ijzer consumeren. Zo luidt de kern van een serie voedingsaanbevelingen voor zwangeren die de Gezonheidsraad vandaag presenteert.

Petitie 'Maak ons eten weer gezond' 16.000 keer getekend

Petitie 'Maak ons eten weer gezond' 16.000 keer getekend

‘Maak ons eten weer gezond!’ Dat is de oproep aan het nieuwe kabinet van bijna 16.000 Nederlanders die hun handtekening hebben gezet onder de petitie van de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie en Team Gezonde Voeding Nu.

‘3D-geprint voedsel helpt mensen met kauw- en slikproblemen’

‘3D-geprint voedsel helpt mensen met kauw- en slikproblemen’

Voeding die gepureerd wordt en vervolgens met een 3D-voedselprinter weer in originele vorm wordt geprint, kan mensen met kauw- en slikproblemen hun eetlust teruggeven.