Verbod op kleurstof E171 (titaniumdioxide) lijkt in zicht

kauwgom

Beeld: davidgaigg via Pixabay

De Europese Commissie wil dat titaniumdioxide, ofwel titaniumwit, verboden wordt in voedingsmiddelen en volgt daarmee het overeenkomende advies op dat het Europese Voedselveiligheidsbureau (EFSA) eerder in mei uitsprak: de stof geeft in voedsel en medicijnen mogelijk te veel gezondheidsrisico’s. 

E171 wordt toegevoegd als kleur- en glansmiddel aan onder andere kauwgom, snoep, soep en dressings. Ook zorgt de stof voor helderheid en gaat het verkleuring tegen. Daarom wordt titaniumdioxide ook in geneesmiddelen, tandpasta en zonnebrandcrèmes gebruikt. Ook in verf was de kleurstof een bekend ingrediënt, maar inmiddels wordt dat afgeraden, omdat het mogelijk kanker veroorzaakt bij inademing, schrijft Trouw.

Titaniumwit is een poeder dat voor 10-50% uit nanodeeltjes (deeltjes kleiner dan 100 nanometer) bestaat. De witte kleur komt van de deeltjes die 200-300 nanometer groot zijn. Een klein percentage (<1%) van geconsumeerde nanodeeltjes E171 wordt opgenomen in het lichaam en blijft vervolgens lang zitten. Of de ophoping van de stof in de organen gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, is de afgelopen tijd beter onderzocht. Meer informatie en diverse publicaties over E171 vind je op de website van het RIVM.

Met de nieuwe informatie die EFSA nu heeft, komt de waakhond in een officiële verklaring tot de conclusie dat E171 als voedseladditief niet meer als veilig kan worden beschouwd. Dat betekent niet dat de stof bewezen onveilig is, maar het bureau kan niet uitsluiten dat de titaniumdioxide-nanodeeltjes het DNA aantasten. Doen de deeltjes dat wel, dan is E171 mogelijk kankerverwekkend. De waakhond zegt bovendien dat er geen norm is vast te stellen voor de hoeveelheid E171 die een mens veilig dagelijks kan consumeren.

Volgend op de uitspraak van EFSA zei Stella Kyriakides, Europese commissaris voor gezondheid, in een tweet dat de Europese Commissie gaat voorstellen om het gebruik van E171 te verbieden. De komende weken vinden er gesprekken plaats.

Er is al jaren discussie over titaniumdioxide. In mei 2019 vroegen negen Europese publieksorganisaties in een brief aan de Europese Commissie om een verbod op E171 in voeding. En in september 2019 lieten Mars, Mora en Haribo aan voedselwaakhond foodwatch weten dat ze het gebruik van titaniumdioxide zouden gaan uitfaseren.



Lees ook
Productnieuws: Andros So Good & Veggie een plantaardig alternatief voor zuivel

Productnieuws: Andros So Good & Veggie een plantaardig alternatief voor zuivel

So Good & Veggie van Andros is een plantaardig dessert-alternatief voor zuivel op basis van kokos of amandelmelk. De producten hazelnoot en vanille zijn vanaf nu verkrijgbaar bij de Jumbo. De varianten hazelnoot, perzik en natuur bij de COOP.De producten bevatten enkel natuurlijke aroma’s en kleurstoffen. Verder maakt So Good & Veggie geen gebruik...

EFSA gaat gezondheidseffecten consumptie toegevoegde suikers onderzoeken

EFSA gaat gezondheidseffecten consumptie toegevoegde suikers onderzoeken

De European Food Safety Authority (EFSA) gaat de effecten van de consumptie toegevoegde suikers op de gezondheid van de mens nogmaals onderzoeken. In 2010 concludeerde het Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA) van EFSA dat er nog te weinig wetenschappelijk onderzoek was gedaan naar de relatie tussen toegevoegde suikers en gezondheid.Het...

Champignons met vitamine D zijn novel foods

Champignons met vitamine D zijn novel foods

UV-verlichte champignons met vitamine D2 mogen als novel foods worden geclassificeerd.Champignons bevatten een provitamine genaamd ergosterol dat onder invloed van UVB-licht omgezet wordt in vitamine D2. UVB-licht is een groot onderdeel van het natuurlijke zonlicht. Het omzetten in vitamine D2 doet de champignon dan ook helemaal uit zichzelf. Een ‘normale’...