Verbod op kleurstof E171 (titaniumdioxide) lijkt in zicht

kauwgom

Beeld: davidgaigg via Pixabay

De Europese Commissie wil dat titaniumdioxide, ofwel titaniumwit, verboden wordt in voedingsmiddelen en volgt daarmee het overeenkomende advies op dat het Europese Voedselveiligheidsbureau (EFSA) eerder in mei uitsprak: de stof geeft in voedsel en medicijnen mogelijk te veel gezondheidsrisico’s. 

E171 wordt toegevoegd als kleur- en glansmiddel aan onder andere kauwgom, snoep, soep en dressings. Ook zorgt de stof voor helderheid en gaat het verkleuring tegen. Daarom wordt titaniumdioxide ook in geneesmiddelen, tandpasta en zonnebrandcrèmes gebruikt. Ook in verf was de kleurstof een bekend ingrediënt, maar inmiddels wordt dat afgeraden, omdat het mogelijk kanker veroorzaakt bij inademing, schrijft Trouw.

Titaniumwit is een poeder dat voor 10-50% uit nanodeeltjes (deeltjes kleiner dan 100 nanometer) bestaat. De witte kleur komt van de deeltjes die 200-300 nanometer groot zijn. Een klein percentage (<1%) van geconsumeerde nanodeeltjes E171 wordt opgenomen in het lichaam en blijft vervolgens lang zitten. Of de ophoping van de stof in de organen gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, is de afgelopen tijd beter onderzocht. Meer informatie en diverse publicaties over E171 vind je op de website van het RIVM.

Met de nieuwe informatie die EFSA nu heeft, komt de waakhond in een officiële verklaring tot de conclusie dat E171 als voedseladditief niet meer als veilig kan worden beschouwd. Dat betekent niet dat de stof bewezen onveilig is, maar het bureau kan niet uitsluiten dat de titaniumdioxide-nanodeeltjes het DNA aantasten. Doen de deeltjes dat wel, dan is E171 mogelijk kankerverwekkend. De waakhond zegt bovendien dat er geen norm is vast te stellen voor de hoeveelheid E171 die een mens veilig dagelijks kan consumeren.

Volgend op de uitspraak van EFSA zei Stella Kyriakides, Europese commissaris voor gezondheid, in een tweet dat de Europese Commissie gaat voorstellen om het gebruik van E171 te verbieden. De komende weken vinden er gesprekken plaats.

Er is al jaren discussie over titaniumdioxide. In mei 2019 vroegen negen Europese publieksorganisaties in een brief aan de Europese Commissie om een verbod op E171 in voeding. En in september 2019 lieten Mars, Mora en Haribo aan voedselwaakhond foodwatch weten dat ze het gebruik van titaniumdioxide zouden gaan uitfaseren.



Lees ook
Productnieuws: ‘Een groentefrikandel ontwikkelen was nog niet zo eenvoudig’

Productnieuws: ‘Een groentefrikandel ontwikkelen was nog niet zo eenvoudig’

Een frikandel gemaakt zonder een grammetje vlees en met zeven soorten groente is nu op de markt: de Groentefrikandel van &samhoud food. De frikandelvariant is ontwikkeld door 2-Michelinsterrenchef Moshik Roth. Het bedrijf deelt de grootste uitdagingen in het ontwikkelproces.Topchef Moshik Roth bedenkt vaker producten met groente, zoals de Bloemkoolkaassoufflé...

Ministerie VWS: ’Geen extra onderzoek naar zoetstoffen na oproep Foodwatch’

Ministerie VWS: ’Geen extra onderzoek naar zoetstoffen na oproep Foodwatch’

Foodwatch is een actie begonnen tegen het gebruik van zoetstoffen die suikers vervangen. De organisatie wil via een handtekeningenactie het ministerie oproepen extra onderzoek te doen naar de veiligheid van zoetstoffen. Het ministerie ziet daar echter geen aanleiding toe.Volgens Inge Freriksen, woordvoerder van minister Schippers, is er geen aanleiding...

EFSA: ‘Sucralose blijkt niet kankerverwekkend’

EFSA: ‘Sucralose blijkt niet kankerverwekkend’

De Autoriteit voor Europese voedselveiligheid (EFSA) heeft na onderzoek geen verband gevonden tussen sucralose (E955) en kanker. Dit bleek uit het onderzoek dat de autoriteit onlangs publiceerde.EFSA voerde het onderzoek uit naar aanleiding van een eerder onderzoek uitgevoerd door het Italiaanse Ramazzini Instituut, dat beweerde dat sucralose wel degelijk...